Antena Meniu Search
x

Video Reabilitarea clădirilor din Bucureşti, doar cu promisiuni: "Dacă nu îţi faci tu singur, că te plouă în cap, nu vine primăria "hai să te ajut că te plouă în casă"

Sute de clădiri din Bucureşti pot să se prăbuşească în cazul unui cutremur puternic. Mulţi proprietari doresc să le reabiliteze dar nu au bani. Primăria Capitalei îi poate sprijini, dar nu sunt fonduri pentru toată lumea. Cei care contribuie cu un procent cât mai mare au prima şansă să îşi renoveze imobilele.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.05.2021, 20:49

Vezi și

Clădirile istorice sau cele din zonele protejate ale Capitalei au devenit o povară pentru mulţi proprietari. Întreţinerea dar mai ales renovarea lor este mult prea scumpă. 

Proprietar: - Balconul în care staţi dumneavoastră e cam şubred. Da, o să-l facem şi pe ăsta, dar ce să facem! Bani împrumutaţi de la bancă... 

- Promisiuni şi atât! Dacă nu îţi faci tu singur, că te plouă în cap, să te împrumuţi şi să nu ai somn noaptea... nu vine primăria "hai să te ajut că te plouă în casă". 

Primăria promite ajutor

Pe acelaşi subiect

Însă municipalitatea promite că, în curând, situaţia se va schimba. Primăria vrea să ajute proprietarii să îşi consolideze sau să repare clădirile cu risc seismic, cele construite în zone protejate şi monumentele istorice. 

Punctul fierbinte este kilometrul zero al Bucureştiului. 

"Suntem chiar în centrul Capitalei, aici unde se concentrează cele mai multe clădiri vulnerabile în caz de cutremur. În Bucureşti sunt 2.000 de clădiri monument istoric, foarte multe cu probleme, tocmai de aceea reabilitarea lor ar putea să dureze mai bine de 30 de ani".

Pentru o singură clădire, reabilitarea poate dura mai mult de doi ani iar costurile sunt ridicate. 

Matei Sumbasacu, fondator asociaţia Re Rise: "Undeva la 500-600 de euro pe metru pătrat este preţul de la care pornim şi poate să ajungă până la 2000, poate şi peste 2000 euro pe metru pătrat în funcţie de valorile care trebuie conservate". 

Proprietarii care se înscriu în programul primăriei şi pot achita o parte din cheltuieli, au întâietate. 

Un procent din reparaţii

În funcţie de valoarea lucrărilor de reparaţie sau reabilitare, proprietarul va plăti şi el un procent din valoarea totală a cheltuielilor. Suma porneşte de la 5% şi poate să ajungă până la 75%. Cu cât procentul este mai mare, cu atât proiectul va fi o prioritate. 

Mario Kuibus, arhitect: Cât ar costa să restaurezi clădirea asta? Dacă ar fi pe metru pătrat, probabil că s-ar ajunge 700, 800 euro pe metru pătrat. 

Iar intervenţiile, de orice fel, sunt foarte stricte. 

Mario Kuibus, arhitect: "Nu avem voie să modificăm culorile, nu avem voie să modificăm materiale, trebuie să păstrăm cât mai exact şi să refacem pe cât posibil ce a fost iniţial. Trebuie să pună în valoare vechiul, nu trebuie să-l strice". 

Toţi cei care vor să se înscrie în programul primăriei au obligaţia să îşi declare veniturile, să motiveze nevoia de reparaţie sau consolidare şi să elibereze imobilul în cel mult 28 de zile de la aprobare. Municipalitatea va asigura cazarea şi se obligă să se încadreze în termenul de realizare a lucrărilor prevăzut în contract.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Reabilitarea clădirilor din Bucureşti, doar cu promisiuni: "Dacă nu îţi faci tu singur, că te plouă în cap, nu vine primăria "hai să te ajut că te plouă în casă"