Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Soluții pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice din Brașov

Centrul istoric al Brașovului este renumit pentru arhitectura medievală. Însă, multe dintre clădiri au nevoie urgentă de renovare. Aşadar, Primăria a găsit o soluţie să accelereze reabilitarea imobilelor vechi care strică peisajul urban. Astfel: sancțiunile usturătoare pentru proprietarii de clădiri cu fațade degradate nu vor mai fi atât de aspre ca până acum. În plus a fost înfiinţată şi o fundaţie a momenuntelor istorice care să vină în ajutorul lor.

de Claudiu Loghin

la 26.02.2021 , 17:38

De o parte şi de alta a străzilor pitoreşti din centrul istoric al Braşovului se află clădiri vechi de secole. Pe multe dintre ele trecerea timpului şi-a pus amprenta. Ca să-i încurajeze pe proprietari să-şi renoveze faţadele imobilelor vechi în care locuiesc, Primăria a venit cu soluţii. 

Dacă până acum trebuiau să plătească impozit mai mare chiar şi cu 500% pentru că nu au renovat faţadele, de acum sancţiunile nu vor mai fi atât de aspre. Mai mult a fost înfiinţată şi o fundaţie care să le vină în ajutor.

Sorin Toarcea, purtător de cuvant Primaria Brasov: ”S-a înfiinţat o fundaţie a monumentelor istorice, care are şi ca atribuţii şi finanţarea sau co-finanţarea reparării faţadelor pentru clădirele care au valoare arhitecturală sau istorică”.

Vezi și

Supraimpozitare a clădirilor cu faţade degradate, fără rezultat

Chiar şi aşa, proprietarii care locuiesc în clădiri istorice se plâng că nu au bani să renoveze faţadele degradate.

Localnică: ”Noi locuim la etaj, parterul este lăsat aşa în paragină de vreo 26 de ani. Pe proprietarul de aici nu-l interesează, locuieşte în altă parte. El când a cumpărat aicia vrut să deschidă depozit angro şi nu ştiu ce alt magazin. Şi uitaţi în ce hal arată”.

Localnic: ”Primăria trebuie să bage piciorul tare, că altfel nu, altfel nu se face treabă”.

Primăria a decis să vină în ajutorul proprietarilor de clădiri vechi deoarece supraimpozitarea pentru lipsa reabilitării nu dădea rezultate.

Sistemul de supraimpozitare a clădirilor cu faţade degradate este în vigoare de la începutul anului 2020. Cu toate acestea nu mai puţin de 130 de clădiri sunt în această situaţie doar în centru istoric al Braşovului. Iar autorităţile par că nu pot rezolva această pe mâna proprietarilor.

Autorităţile din oraşul de sub Tâmpa s-au inspirat din proiectul colegilor bihoreni şi au înfiinţat fundaţia care se va ocua de reabilitarea faţadelor degradate.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Soluții pentru reabilitarea fațadelor clădirilor istorice din Brașov