Antena Meniu Search
x

Video Reacţia studenţilor străini veniţi în Suceava pentru a studia arhitectura tradiţională: "Trebuie să luăm un exemplu"

Lucru nemţesc cu know-how românesc. Casele de chirpici din Bucovina au devenit materie de studiu pentru studenţii germani. Viitorii ingineri în construcţii au venit în ţara noastră pentru a învăţa de la meşterii locali cum se amestecă lutul cu paiele. Spun că astfel de materialele 100% reciclabile reprezintă viitorul în arhitectură. 

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 21:02

Vezi și

Numărătoare nemţească, ritm românesc. Cu tălpile goale, aceşti studenţi germani învaţă primii paşi în arhitectura tradiţională românească.

Angela Bertea, reporter Observator: Această casă tradiţională de la Cacica reprezintă, practic, o casă experimentală unde studenţii pot să vină şi să înveţe tehnici tradiţionale de lucru.

Studenţii nemţi învaţă tehnici tradiţionale de tencuire a pereţilor

După ce au amestecat lutul cu paiele, viitorii constructori testează metoda tradiţională şi sustenabilă de tencuire a pereţilor exteriori. 

Pe acelaşi subiect

Studentă: În ziua de astăzi, în contextul schimbării climei, cred că este foarte important să construim case care sunt neutre climatic şi inteligente.

Tocmai calităţile ecologice ale chirpiciului i-au atras pe studenţii germani în ţara noastră.

Studenţii vor lua cu ei câteva dintre cărămizile fabricate aici şi le vor supune la diverse teste

Susanne Runkel, profesor universitar: Le vom duce în Germania, la un laborator şi le vom testa să vedem ce conductibilitate termică au, cât sunt de rezistente.

Proiectul este o cooperare între Universitatea din Suceava şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Augsburg. Partea de know-how o asigură meşterii locali.

Carmen Cașovschi, conf.univ. USV: Pot învăţa meserii tradiţionale, pot să interacţioneze cu meşteri, pot să testeze materiale vechi. 

Metodele româneşti, viitorul în construcţii

După ce exteriorul a fost rezolvat, urmează tencuiala din interior. Sunt metode străvechi pentru noi, dar nemţii cred că acesta este viitorul în construcţii. Toate materialele sunt naturale, nepoluante şi pot fi reciclate. 

Student: Trebuie să regândim felul în care construim clădirile moderne şi trebuie să luăm un exemplu de la clădirile vechi, tradiţionale, precum aceasta.

Şcoala de vară de la Cacica este la a doua ediţie. Pentru eforturile lor, studenţii nu sunt răsplătiţi doar cu note. Ci au parte şi de savoarea locală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Reacţia studenţilor străini veniţi în Suceava pentru a studia arhitectura tradiţională: "Trebuie să luăm un exemplu"