Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reacțiile localnicilor din Mănești, după ce au aflat că de o săptămână beau apă otrăvită de la robinet, care le poate fi fatală. "Vedem și noi dacă murim după"

Alertă în Prahova! Într-o comună cu patru mii de oameni, la robinete a curs apă cu arsenic timp de o săptămână, fără ca nimeni să spună ceva localnicilor. Inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică ar fi depistat substanța extrem de periculoasă în apa potabilă, doar că informaţia s-a blocat într-o birocraţie toxică. Între timp, oamenii s-au expus unei contaminări care poate fi fatală.

de Bogdan Dinu

la 16.12.2022 , 20:20

"Vin tocmai din celălalt capăt al satului."

Nu e secetă în Măneşti, ci o criză cum oamenii n-au mai pomenit. Mii de localnici îşi umplu bidoanele la containerele cu apă potabilă. Tocmai au aflat că timp de o săptămână au băut otravă picătură cu picătură fără să ştie.

"Am aflat că nu e potabilă și am venit să iau apă de gătit. Nu am ştiut nimic până astăzi, ieri am aflat şi astăzi au anunţat la aparat."

Vezi și

"Eu până ieri am avut la chiuvetă apă stradală."

Pe acelaşi subiect

Autoritățile își pasează vina

Între timp, autorităţile îşi storc minţile pentru a găsi o scuză şi o explicaţie. Direcţia de Sănătate Publică spune că furnizorul de apă a anunţat târziu primăria despre contaminare. Primăria acuză hidro prahova, iar furnizorul aruncă vina în curtea DSP. O birocraţie tulbure care a pus în pericol mii de oameni.

Adela Bodea, director DSP: "Am trimis operatorului. Intră în atribuţiunea lui să anunţe Primăria şi să facă toate demersurile. Noi am trimis notificarea în 8 decembrie."

Constantin Niţoi, primar Măneşti: "La mine efectiv a venit pe data de 15, concret ieri, odată cu acest buletin."

Dorin Ilian Lețea, director Hidro Prahova: "Orice eveniment şi orice situaţie este o situaţie complicată."

Mai puţin complicate sunt calculele limpezi: normele europene permit o concentraţie de 10 micrograme pe litru de arsenic. În Măneşti însă...

Dorin Ilian Lețea, directorul Hidro Prahova: "Depăşirile sunt undeva la 20%. În reţea există un singur punct cu depăşire mai mare, undeva la 70% faţă de indicatorul legal, dar acel punct este vorba de un capăt de reţea."

Nu se ştie cum a ajuns substanţa periculoasă în apă: bănuieli sunt că sursa contaminării ar fi pesticidele folosite pe terenurile din zonă sau o mină din apropiere. Mai revoltător rămâne faptul că suspiciunile de apă otrăvită ar exista de mai bine de un an. DSP a descoperit atunci un nivel îngrijorător în apa brută: după filtrare, ar fi dispărut substanţa toxică şi nimeni n-a anunţat nimic. Acum, din cele trei puţuri din localitate, două sunt contaminate.

Dorin Ilian Lețea, directorul Hidro Prahova: "Primul puţ a fost închis spre sfârşitul lunii octombrie, cel de-al doilea puţ l-am depistat la începutul acestei luni, undeva 7-8 decembrie  au fost făcute prelevările de probe."

Odată ajuns în organism, arsenicul poate fi fatal

Adela Bodea, director DSP: "Consumat pe termen lung şi în cantităţi mari este periculos, Merge până la cancer de piele, alergii, cancer de vezică."  

În comună, oamenii sunt resemnaţi.

"Eh, vedem şi noi dacă murim după."

"Ne-a informat de pe Facebookul primăriei. Am înţeles că e aiurea cu armoniu, sau cum..."

Ca localnicii să aibă din nou acces la apă potabilă, trebuie golite rezervoarele şi igienizată reţeaua. Apoi se fac din nou analize în urma cărora se reia furnizarea.

Bogdan Dinu Like

Bogdan Dinu s-a alăturat echipei Observator în anul 2020. În prezent activează în cadrul redacției Antena1 ca reporter de eveniment și investigații specializat în domeniul afacerilor interne.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Reacțiile localnicilor din Mănești, după ce au aflat că de o săptămână beau apă otrăvită de la robinet, care le poate fi fatală. "Vedem și noi dacă murim după"