Anul fără toamnă. România se va confrunta cu o vară indiană, spun meteorologii
E anul în care Europa nu va avea toamnă. O spun specialiştii în meteorologie, care anunţă arşiţă şi fenomene extreme pe întreg continentul şi după 1 septembrie. Rămân în vigoare alertele de furtuni puternice, incendii şi secetă extremă.
E anul în care Europa nu va avea toamnă. O spun specialiştii în meteorologie, care anunţă arşiţă şi fenomene extreme pe întreg continentul şi după 1 septembrie. Rămân în vigoare alertele de furtuni puternice, incendii şi secetă extremă.
Ultimele date ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie arată că vara din România va continua şi la începutul toamnei. Prima săptămână din septembrie va aduce temperaturi de până la 34 de grade, avertizează meteorologii.
Alina Şerban, meteorolog ANM: "Se anunță o vară indiană, adică o prelungire a verii şi în sezonul de toamnă. Pe fondul acestor temperaturi ridicate, putem vorbi şi de instabilitate atmosferică. Nu este exclus să mai avem averse cu caracter torenţial, căderi de grindină."
Şi restul continentului european se va confrunta în această toamnă cu noi fenomene meteorologice extreme. Pericol de incendii, caniculă, secetă, vijelii şi vreme instabilă.
Mai neobişnuită însă e situaţia din Peninsula Scandinavă. De la începutul verii, cel puțin 11 incendii de vegetație au izbucnit în zona Cercului Arctic. Iar temperaturile din ţările nordice s-au apropiat uneori şi de 33 de grade, lucru foarte rar întâlnit în această zonă. Grav este că la început de toamnă, zona va fi marcată tot de pericolul incendiilor, arată specialiştii de la Accuweather.
Agricultorii se plâng de pagube mari
E vremea recoltei şi a bilanţului pentru agricultori. Iar anul acesta, se plâng de pagube mari.
Georgian Şerban, fermier: "Cam o tonă la hectar mai puţin ca anul trecut. 500 de kg, o tonă. O să fie greu cu semnatul: rapiţă, grâu, nu se poate lucra terenul. E foarte tare, foarte tare."
Europa s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 25 de ani.
În Germania, de exemplu, guvernul a alocat 340 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe fermierii care s-au trezit cu recolta distrusă de arşiţă. Suma de care ar fi nevoie este însă de 10 ori mai mare, spun localnicii, adică de aproape un miliard de euro.
Julia Klockner, ministrul german al Agriculturii: "Vreau să vă prezint situaţia şi să vă spun câte ferme sunt afectate. Vă amintiţi că în 2003, 4.400 de ferme au fost afectate. Acum, potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la autorităţile federale, 10.000 de ferme sunt afectate."Seceta nu este însă singura urmare vizibilă a încălzirii globale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰