Antena Meniu Search
x

Video Recomandările specialiştilor pentru a ne feri de întâlnirea cu ursul. Lista lucrurilor pe care trebuie să le avem la noi

E încă vacanţa de vară, aşa că mulţi români aleg muntele pentru weekenduri sau chiar concedii. Atenţie însă! În timpul drumeţiilor, puteţi să vă întâlniţi cu animalele sălbatice care trăiesc în zonă. Dintre acestea, urşii sunt cei mai periculoşi şi nu puţini sunt turiştii care au dat nas în nas cu ei. Ce trebuie să facem în astfel de situaţii şi ce ar trebui să avem la noi pentru a ne proteja?

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 18.08.2021, 17:29

Vezi și

Masivul Piatra Mare, județul Brașov. Un loc preferat de turişti. Dar şi de urşi. 

''V-ați întâlnit vreodată cu un astfel de animal?

Da, aici, un pui. Eram împreună cu nepoții și a trecut prin față noastră. Era așa la doi ani.

Cum ați procedat?

Pe acelaşi subiect

Am trecut și nu a fost niciun fel de problema.'' 

De altfel, în această zonă, indicatoarele îi avertizează pe oameni că există pericolul să dea nas în nas cu animalele sălbatice. Pentru ca întâlnirea să nu se transforme într-o tragedie, sunt şi câteva recomandări. 

''Am citit ce scrie acolo și am mers pe traseu când e multă lume.

Echipament specific?

Nu avem.

Dar știți ce ar trebui?

Știu că trebuie un spray special pentru urși. M-am întâlnit de mai multe ori, dar l-am lăsat să-și facă treaba.''

Mersul în grupuri organizate mai mari și doar pe traseele turistice marcate sunt reguli care, odată respectate, îi feresc pe turişti de neplăceri. 

''Vi s-a întâmplat să întâlniți?

Urși nu, dar căprioare și altele, dar le-am evitat. Păstrezi distanță, nu faci contact vizual cu ele, te retragi încet cu față către ei și apoi te departezi cât se poate. Avem spray cu piper ca ultima instanța.'' 

Ce sfaturi dau specialiştii

Alexandru Nagy, Salvamont Județul Brașov: Să acceptăm că noi intrăm în arealul lui și că ne putem întâlni în orice moment. Au și auzul și mirosul mai dezvoltat și știu că suntem în zona înainte să îi descoperim. Sprayul de urs este un mijloc de apărare, singura problema este să nu bată vântul ca să vină spre tine și mai depine cât ești de curajos să stai să vină spre tine la 10 m ca să îi poți da în nas. 

Specialiștii spun, de asemenea, că animalele de companie trebuie ținute în lesă, pe traseele montane, pentru a nu provoca urşii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Recomandările specialiştilor pentru a ne feri de întâlnirea cu ursul. Lista lucrurilor pe care trebuie să le avem la noi