Antena Meniu Search
x

Recondiționarea mobilei cu bani puțini: 5 soluții

Recondiționarea pieselor vechi de mobilier te ajută să păstrezi obiecte cu valoare sentimentală sau personalitate la care nu vrei să renunți.

de Redactia Observator

la 29.09.2020, 12:24

Mobilă
Recondiționarea mobilei cu bani puțini: 5 soluții - Pixabay

Există numeroase metode de reparare și aducere la viață a mobilei pe care ai vrea s-o reintroduci în stare de funcționare. În continuare îți prezentăm 5 soluții pe care le poți pune în aplicare cu bani puțini.

1. Vopsirea

Mesele, scaunele, birourile, dulapurile, paturile, taburetele și comodele sunt doar câteva exemple de piese ce pot fi vopsite. Vei avea nevoie de o vopsea rezistentă și care să protejeze suprafața. Cele pe bază de ulei, apă, ori latex sunt recomandate pentru vopsirea lemnului. Aplică unul sau mai multe straturi de produs cu ajutorul unei pensule sau al unui compresor de aer de pe MatHaus.ro.

2. Aplicarea tapetului sau colantarea

Îmbrăcarea mobilierului vechi în tapet decorativ este o altă tehnică simplă de recondiționare. În acest fel, poți salva etajere, noptiere, dulapuri, comode, ori chiar uși de interior și de dressing. Dacă îți dorești o investiție mai mică decât tapetul, folosește autocolant decorativ, pe care-l găsești într-o varietate de modele și culori și este foarte ușor de aplicat.

3. Tehnica decupajului

Tehnica decupajului, cunoscută și sub denumirea de tehnica șervețelului este special concepută pentru crearea unui decor shabby chic ori cu influențe din regiunea franțuzească Provence. Poate fi pusă în practică de către oricine, fiind o investiție minimă pentru reînnoirea mobilierului. Metoda presupune aplicarea unor bucăți de șervețele, hârtie, stofă sau piele pe mobilă și acoperirea lor cu lacuri și adezivi speciali.

4. Lăcuirea

Lăcuirea se numără printre cele mai populare soluții de recondiționare a mobilei din lemn. Optează pentru un lac de calitate, care rezistă bine în timp. Aplică un strat și lasă-l să se usuce complet. Pentru a spori luciul suprafeței, șterge-o cu ulei de lămâie după ce s-a uscat. Dacă vrei să aplici lacul în strat uniform mai rapid, poți folosi un pistol pentru lăcuit.

5. Retapițarea

Chiar dacă este o metodă pentru care trebuie să apelezi la un specialist, retapițarea este accesibilă și te ajută să salvezi piese dragi de mobilier, ori să integrezi obiecte vechi în design-ul modern al locuinței. Pentru retapițare, alege materiale în culori similare cu cele deja existente în căminul tău sau în nuanțe contrastante, care să se potrivească în decorul încăperii. Poți retapița canapelele, fotoliile, tăbliile de pat, chiar și paturile cu arcuri.

Recondiționare vs restaurare

Deși deseori confundate, recondiționarea și restaurarea au înțelesuri diferite. Recondiționarea este procesul de readucere a pieselor de mobilier în stare de funcționare, indiferent de metoda și materialele folosite pentru obținerea rezultatului final. Scopul recondiționării este, așadar, ca mobilă să fie funcțională din nou. Restaurarea, însă, presupune reconstituirea, refacerea obiectelor vechi respectând stilul și forma lor originală. Acest proces este aplicat deseori mobilierului valoros.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Recondiționarea mobilei cu bani puțini: 5 soluții