Antena Meniu Search
x

Pacienții vindecați de coronavirus susțin că nu au unde să facă recuperarea medicală

Vindecaţi, dar totuşi bolnavi. Coronavirusul lasă urme adânci în corp, chiar şi după ce, în teorie, pacientul este declarat vindecat. În timp ce Ministerul Sănătății susține că pacienţilor li se indică unde să facă recuperare, aceştia se plâng că nu reușesc să beneficieze de terapie.

de Redactia Observator

la 24.07.2020, 14:56

Vezi și
  • Deși scapă de coronavirus, pacienți rămân cu sechele la nivelul plămânilor și nu numai.

Alin Goga a fost pacientul numărul 37 al României. Bărbatul a învins coronavirusul în aprilie. Două teste i-au spus asta. Nu i-au spus însă cât mai are de suferit ca viaţa lui să fie la fel ca înainte. 

Alin Goga, pacient vindecat: Pe radiografiile pulmonare de la externarea din spital se arăta doar o afectare a părții inferioare a plămânului drept. La CT-urile pe care le-am făcut ulterior s-a putut vedea că ambii plămâni sunt afectați. La alergare, la orice efort, se vede imediat această oboseală care intervine la nivelul plămânilor.

De trei luni încearcă Alin Goga să se recupereze și nu reușește. 

Alin Goga, pacient vindecat: Am fost cam la cinci medici până acum. Recuperarea pulmonară nu s-a putut efectua în perioada aceasta de pandemie din cauza faptului că singurul centru specializat e spital suport COVID.

Aproape 25 de mii de români au fost declarați vindecați. Cei mai mulţi sunt în situaţia lui Alin. Au rămas cu leziuni la nivelul plămânilor, resimt o oboseală, au palpitații, dureri toracice sau de articulații. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Pierderea capacității funcționale a plămânului poate să fie până la 70%, ceea ce înseamnă o limitare excesivă a activității zilnice. Practic, acești pacienți abia pot să se îmbrace. Este obligatoriu consultul pneumologic la o lună din momentul externării, la trei luni, la șase luni și un an.

Sechelele par să fie numitorul comun al tuturor celor care s-au îmbolnavit de COVID 19. Dacă în vestul Europei au fost deschise centre de recuperare, la noi încă nu. La externare, pacienților li se recomandă să meargă la recuperare în spital sau în clinici. La Timişoara, a fost iniţiat un program de recuperare respiratorie. 

Adrian Marinescu, medic infecționist Institutul Matei Balș: Sunt pacienți - mai ales cei cu forme severe - care pleacă cu necesarul de oxigen acasă și au aparat de oxigen pentru o perioadă de timp. Acei pacienți trebuie evaluați, mai ales pneumologic. Aceste complicații care apar în formele medii și mai ales în cele severe pot să fie imprevizibile ca evoluție.

Noul coronavirus nu afectează doar plămânii, ci şi rinichii, inima, pielea, creierul şi sistemul nervos. Un studiu recent arată că peste jumătate din pacienții cu coronavirus din Spania au dezvoltat probleme neurologice. În unele situații, acestea au fost chiar principala cauză a decesului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Pacienții vindecați de coronavirus susțin că nu au unde să facă recuperarea medicală