Antena Meniu Search
x

Reguli unice în aeroporturi, proiectul pregătit de comisarii europeni pentru un tranzit rapid şi sigur

Reguli unice în aeroporturi. Este proiectul Comisiei Europene pentru următoarea perioadă. Ar urma ca toate aeroporturile din Uniunea Europeană să funcţioneze după aceleaşi reguli privind testarea, carantinarea ori tranzitul în aeroporturi.

de Redactia Observator

la 28.10.2020, 23:37

Vezi și
  • Comisia Europeană dorește introducerea unor reguli standard, valabile pentru toate aeroporturile
  • Fiecare pasager ar trebui să dețină un paşaport digital, cu detalii despre fiecare călătorie în parte
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Adina Vălean, comisar european Transporturi: Trebuie să punem la un loc niște măsuri simple, ușor de folosit și care să minimalizeze riscul. 

Este proiectul pregătit de comisarii europeni pentru un tranzit rapid şi sigur în ţări europene. Unul dintre obiectivele Comisiei este să stabilească reguli care să se aplice în toate aeroporturile.

Vor fi stabilite şi reguli de carantină ce trebuie respectate peste tot şi în România, în Franţa sau Germania.

Adina Vălean, comisar european Transporturi: Un regim de testare, cu carantină scurtă în locul unui regim de carantine foarte lungi pe care în prezent statele membre îl implementează şi care în mod evident încurcă foarte mult planificarea unei călătorii. Încercăm să convingem statele membre să uniformizăm un protocol de testare. 

În plus, fiecare pasager va avea un paşaport digital, unde se vor strânge date despre toate călătoriile lui.

Adina Vălean, comisar european Transporturi: Va genera astfel baze de date care să fie la dispoziția statului de destinaţie, care atunci când depistează pe cineva infectat să poată foarte usor, mai ales dacă vorbim de un instrument digital, să determine foarte uşor harta contacţilor din timpul călătoriei. 

Dar cum se va putea şti dacă un român care trăieşte într-o ţară roşie, nu merge cu maşina într-o ţară verde de unde ia avionul spre casă?

Adina Vălean, comisar european Transporturi: Vor fi tot mai puține posibilități la îndemâna cuiva, să meargă într-o țară verde, din care să vină într-o ţară roşie. Dacă acest protocol de testare va fi agreat de statele membre și îl vom putea implementa cu ușurință în aviație, ne gândim că el poate fi extins și pentru călătoriile cu trenul și pentru cele cu mașina.

Răzvan Pascu, specialist turism: Mi se pare o utopie. Este foarte complicat de demonstrat dacă o persoană vine sau nu dintr-o anumită ţară sau dacă a trecut dintr-o ţară în alta, iar lucrul acesta se poate face inclusiv cu maşina, pe jos, cu bicicleta, se poate face cu autocarul.

Sunt măsuri care ar ajuta la creşterea traficului aerian în condiţiile în care aproape 200 de aeroporturi din Europa sunt foarte aproape de insolvenţă.

Mihai Crăciun, membru fondator Asociația Construim România: Aeroportul Otopeni a anunţat ieri că are pierderi foarte mari. Heathrow a anunțat astăzi ca are pierderi de peste un miliard și jumătate. Este nevoie de foarte multe teste, de organizare în aeroporturi, de noi circuite. 

Cât despre celebrele coridoare verzi, acestea vor fi folosite pentru un tranzit rapid dintr-o ţară în alta. Fiecare stat va stabili aceste rute speciale pentru care nu este nevoie de test COVID.

Adina Vălean, comisar european Transporturi: Pentru cei care sunt în tranzit printr-o țară, este valabil și pentru pasagerii individuali, atâta vreme cât rămân pe coridoare de tranzit verzi, să nu fie supuși restricțiilor sau unor măsuri de urgență medicală: carantinare, testare. 

Pentru accesul la informaţii rapide despre restricţiile din statele uniunii, în luna iunie, Comisia Europeană a lansat o platformă online unde, toţi cei care vor să călătorească pot afla ultimele informaţii. Până acum, șapte milioane de persoane au folosit acest serviciu. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Reguli unice în aeroporturi, proiectul pregătit de comisarii europeni pentru un tranzit rapid şi sigur