Antena Meniu Search
x

REVOLTĂTOR! Cuminţenia Pământului zace într-un depozit la Muzeul de Artă. Nu sunt bani de asigurare, pentru a fi expusă publicului

Cea mai valoroasă operă de artă a României, Cuminţenia Pământului, a lui Brâncuşi, zace de luni bune într-un depozit al Muzeului Naţional de Artă.

Vezi și

Cea mai valoroasă operă de artă a României, Cuminţenia Pământului, a lui Brâncuşi, zace de luni bune într-un depozit al Muzeului Naţional de Artă. Nimeni nu are voie să admire lucrarea, ţinută ascunsă într-o cutie. În tot acest timp, proprietarii sculpturii şi statul român negociază vânzarea operei. Nu se ştie când şi dacă va avea loc tranzacţia. Guvernul este dispus să ofere 5 milioane de euro, proprietarii vor mai mult.

La muzeul Naţional de Artă se află în acest moment opera lu Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, cea mai valoroasă a României. Nu este într-o sală ca aceasta, unde poate fi admirată de toată lumea, ci se află într-un depozit, ascunsă publicului, unde nimeni nu are acces. Sculptura nu este asigurată, iar reprezentanţii muzeului ar fi buni de plată, în caz că se deteriorează. Nu sunt bani, spune ministrul Culturii. 

Între muzeu şi proprietarii lucrării există o înţelegere prin care Cuminţenia Pământului se află în custodia instituţiei până anul viitor, în februarie.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor: "Dumnealor au obligaţia să expună lucrarea, conform contractului de comodat. Dacă nu vor să o expună, trebuie să spună foarte clar, încetează contractul. Lucrarea va fi dusă în altă parte."

Conducerea muzeului speră să găsească o soluţie, iar sculptura să poată fi expusă. Între timp, proprietarii lucrării şi Guvernul au reînceput negocierile. PREŢUL este însă problema. Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Am reiterat faptul că au existat evaluări profesioniste. Au ajuns la valoarea de 5 milioane d euro, dumnealor spun că este o valoare mult prea mică faţă de 20 de milioane, valori internaţionale."

Cele două părţi aşteaptă acum o nouă evaluare. În funcţie de suma stabilită de experţi, Executivul va aloca sau nu banii pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului. Până la sfârşitul anului, Guvernul trebuie să plătească şi milionul de euro donat de cetăţeni, anul trecut, în cadrul subscripţiei publice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » REVOLTĂTOR! Cuminţenia Pământului zace într-un depozit la Muzeul de Artă. Nu sunt bani de asigurare, pentru a fi expusă publicului