Antena Meniu Search
x

Video Renovarea blocurilor cu bani de la stat. Pentru ce lucrări pot obţine proprietarii sume importante

Veşti bune pentru cei care stau la bloc: mii de imobile ar putea fi renovate cu bani de la stat! Legea privind reabilitarea termică a fost schimbată, iar proprietarii vor putea cere inclusiv lucrări de înlocuire a instalaţiei electrice, a celei de ventilaţie sau chiar a lifturilor din bloc cu unele noi şi, mai ales, mai performante. Iar, conform Ministerului Dezvoltării, locatarii nu vor avea de dat niciun ban. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 29.03.2022, 21:36

Vezi și

De ani de zile, domnul Paraschiv se chinuie să schimbe cele două lifturi vechi de aproape 50 de ani din blocul de care are grijă. 

Mircea Paraschiv, preşedinte de bloc: Am fost la primărie şi nu au avut banii suficienţi pentru a continua programul pe care îl avem noi semnat.

Asociaţia cheltuie cam o mie de euro pe an pe revizii şi piese de schimb. În plus, liftul consumă extrem de mult curent. Totuşi, este douăzeci de ori mai ieftin decât să l schimbe cu totul. 

Mircea Paraschiv, preşedinte de bloc: Motoarele astea... când mi s-a ars unul m-am chinuit ca să pot să îl bobinez. Că nu mai există.

Pe acelaşi subiect

Legea privind reabilitarea termică, schimbată

1700 de blocuri ar putea fi modernizate astfel. Practic, pe lângă anveloparea blocului, asociaţiile de proprietari vor putea cere, printre altele, şi înlocuirea lifturilor, a instalaţiei electrice sau a celei de ventilaţie cu unele noi, eficiente energetic. Prin bani europeni vor putea schimba inclusiv becurile de pe casa scării: de la cele obişnuite, incandescente, care consumă mult - la unele noi, cu LED, eficiente energetic. Iar lista lucrărilor nu se opreşte aici.

Eugen Berceanu, firma administraţie: Este bine venită această schimbare de lege pentru că foarte multe blocuri vechi, unde asociaţiile nu au bani, nu au montat aplice cu senzori şi luminile ard toată ziua, se consumă şi energie inutilă şi bineînţeles cresc şi costurile la întreţinere. În urma acestei legi dacă se reabilitează lifturile mai câştigăm un punct la eficienţa energetică, consumul de energie scade, sigur. 

Conform ministerului, locatarii nu vor avea nimic de plătit. Totuşi, există nişte condiţii. 

Andre Rotaru, reporter Oobservator: Pentru ca asociaţiile de proprietari să poată accesa fondurile, lucrările trebuie să ducă la o scădere cu cel puţin 50 de procente a utilizării de energie pentru încălzirea imobilului respectiv. Totodată, trebuie să ajute la economisirea a cel puţin 30% din totalul de energie utilizată de blocul de locuinţe. 

Tocmai din acest motiv, blocurile care au fost deja reabilitate dar au rămas cu instalaţiile vechi s-ar putea să nu poată accesa programul. 

Eugen Berceanu, firma administraţie: Nu cred că se va ajunge la această diferenţă de 50%

Conform Ministerului Dezvoltării, bugetul pentru acest proiect este de peste 2 miliarde de euro: 1 miliard pentru blocuri, şi aproape 1,2 miliarde pentru clădirile publice. Fondurile sunt împărţite în toată ţara, iar cei care vor beneficia de ele vor fi selectaţi pe principiul primul venit, primul servit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Renovarea blocurilor cu bani de la stat. Pentru ce lucrări pot obţine proprietarii sume importante