Mii de români au aşteptat cu emoţie repatrierea rămăşiţelor Reginei-Mamă Elena (Video)
România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai.
România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai. Mai puţin cunoscută românilor, Elena a avut un rol hotărâtor în istoria României, ţară pentru care s-a luptat să o păstreze liberă. După moarte, ne-a lăsat o lecţie importantă despre demnitate şi sacrificiu.
"A fost frumoasă, iar frumusețea ei fizică era oglinda frumuseții sale interioare, a frumuseții spirituale și a profundei ei demnități", a spus Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
Regina-Mamă Elena s-a întors acasă, aşa cum şi-a dorit fiul ei Regele Mihai. Pe aeroportul din Otopeni, sicriul cu rămăşiţele pământeşti, acoperit cu stindardul regal, a fost coborât din aeronava care l-a adus din Elveţia. Militari ai Brigăzii 30 Gardă l-au purtat pe umeri, până la catafalc.
Regina Elena a fost aşteptată pe pământ românesc de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria, autorităţi şi reprezentanţi ai mai multor confesiuni şi religii.
- Horoscop weekend 1-2 martie 2025. Zodiile care vor face pași importanți în cariera lor
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
- 4 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 4 aprilie, Sfântul Iosif. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, vineri 4 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
În mod simbolic, înainte de drumul spre oraşul regilor - Curtea de Argeş, cortegiul funerar s-a oprit la Palatul Elisabeta, reşedinţa oficială din Bucureşti a familiei regale. Zeci de români au adus flori, candele şi steaguri, iar Sala Regilor şi-a reprimit regina.
A fost un moment istoric la Palatul Elisabeta. Regina-Mamă Elena s-a intors acasă după 72 de ani.
Unul dintre martori a spus că "această zi este plină de emoţie pentru că Regina Elena a reprezentat un reper pentru România anilor 40. Ea a stat în spatele salvării a mii de vieţi evreieşti".
O altă martoră spune că "este Regina care în mod nedrept a fost un pic uitată sau despre care se ştiu mai puţine lucruri".
Regina-Mamă şi-a făcut datoria faţă de ţara adoptivă pe care a iubit-o. Pentru prinţesa Elena a Greciei, intrarea în familia regală a României prin căsătoria cu principele moştenitor Carol a însemnat o viaţă de sacrificiu, pusă în slujba poporului şi a iubirii pentru unicul ei fiu, Regele Mihai.
Alungată de două ori în exil şi trădată de regele său, Elena nu şi-a pierdut credinţa. A plâns doar în faţa icoanelor, apoi când a urcat în trenul care a rupt-o de România.
Din exil, a fost lumină şi reper pentru două generaţii ale Familiei Regale. În vila ei din Florenţa şi-a învăţat nepoatele să iubească România.
"Ea a avut întotdeauna demnitatea să nu se plângă. Cred că nu se plângea de nimic pentru că izbutea de fiecare dată să-şi înţeleagă condiţia″, spunea la un moment dat Regele Mihai.
O doamnă prezentă la evenimentul de vineri spunea că "regii noştri cu preţul vieţii şi a libertăţii lor au ocrotit ţara şi poporul român".
Românii au ieşit în stradă să-şi cinstească regina întoarsă la ţara şi la Coroana ei. Prin oraşele prin care a trecut, au bătut clopotele, iar oamenii i-au strigat numele.
Un tânăr chiar a avut puterea să spună că "ea este cinstită de foarte mulţi români. Chiar dacă nu am prins acele vremuri, am fost însufleţit de ce am citit acolo".
Elena a fost singura regină din Europa care a primit titlul "Drept între popoare", pentru salvarea evreilor din lagăre. L-a înfruntat pe Hitler, s-a opus abuzurilor ocupaţiei sovietice şi a încercat, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă. În vreme de război, arma ei a fost iubirea.
"De la ea am primit învăţătura că fiinţa fiecărui om se întemeiază pe bine - mult, puţin, doar acest bine îl ţine în viaţă″, spunea şi Regele Mihai.
Credinţa profundă în Dumnezeu, cultura impresionantă care a atras în jurul ei personalităţi ale vremii, dar şi dragostea absolută faţă de fiul său au fost trăsăturile cele mai puternice ale Reginei Elena. Le spunea nepoatelor că nu e perfectă şi că are un "defect" major - sinceritatea. Deminitatea, însă, e cea mai importantă lecţie pe care Elena a lasat-o românilor.
Alături de familia regală, lângă sicriul reginei s-a rugat şi strănepotul ei, Nicolae.
Patru înalţi ierarhi şi un sobor de preoţi vor oficia mâine slujba de înmormântare ce va avea loc în Catedrala Episcopală Regală. Urmează o noapte de rugăciune la Curtea de Argeş. Românii vor aprinde candele pentru a lumina drumul reginei lor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰