Mii de români au aşteptat cu emoţie repatrierea rămăşiţelor Reginei-Mamă Elena (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 18.10.2019, 19:36.
Actualizat: 19.10.2019, 01:41

România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai.

România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai. Mai puţin cunoscută românilor, Elena a avut un rol hotărâtor în istoria României, ţară pentru care s-a luptat să o păstreze liberă. După moarte, ne-a lăsat o lecţie importantă despre demnitate şi sacrificiu.

"A fost frumoasă, iar frumusețea ei fizică era oglinda frumuseții sale interioare, a frumuseții spirituale și a profundei ei demnități", a spus Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Regina-Mamă Elena s-a întors acasă, aşa cum şi-a dorit fiul ei Regele Mihai. Pe aeroportul din Otopeni, sicriul cu rămăşiţele pământeşti, acoperit cu stindardul regal, a fost coborât din aeronava care l-a adus din Elveţia. Militari ai Brigăzii 30 Gardă l-au purtat pe umeri, până la catafalc.

Regina Elena a fost aşteptată pe pământ românesc de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria, autorităţi şi reprezentanţi ai mai multor confesiuni şi religii.

În mod simbolic, înainte de drumul spre oraşul regilor - Curtea de Argeş, cortegiul funerar s-a oprit la Palatul Elisabeta, reşedinţa oficială din Bucureşti a familiei regale. Zeci de români au adus flori, candele şi steaguri, iar Sala Regilor şi-a reprimit regina.

A fost un moment istoric la Palatul Elisabeta. Regina-Mamă Elena s-a intors acasă după 72 de ani.

Unul dintre martori a spus că "această zi este plină de emoţie pentru că Regina Elena a reprezentat un reper pentru România anilor 40. Ea a stat în spatele salvării a mii de vieţi evreieşti".

O altă martoră spune că "este Regina care în mod nedrept a fost un pic uitată sau despre care se ştiu mai puţine lucruri".

Regina-Mamă şi-a făcut datoria faţă de ţara adoptivă pe care a iubit-o. Pentru prinţesa Elena a Greciei, intrarea în familia regală a României prin căsătoria cu principele moştenitor Carol a însemnat o viaţă de sacrificiu, pusă în slujba poporului şi a iubirii pentru unicul ei fiu, Regele Mihai.

Alungată de două ori în exil şi trădată de regele său, Elena nu şi-a pierdut credinţa. A plâns doar în faţa icoanelor, apoi când a urcat în trenul care a rupt-o de România.

Din exil, a fost lumină şi reper pentru două generaţii ale Familiei Regale. În vila ei din Florenţa şi-a învăţat nepoatele să iubească România.

"Ea a avut întotdeauna demnitatea să nu se plângă. Cred că nu se plângea de nimic pentru că izbutea de fiecare dată să-şi înţeleagă condiţia″⁣, spunea la un moment dat Regele Mihai.

O doamnă prezentă la evenimentul de vineri spunea că "regii noştri cu preţul vieţii şi a libertăţii lor au ocrotit ţara şi poporul român".

Românii au ieşit în stradă să-şi cinstească regina întoarsă la ţara şi la Coroana ei. Prin oraşele prin care a trecut, au bătut clopotele, iar oamenii i-au strigat numele.

Un tânăr chiar a avut puterea să spună că "ea este cinstită de foarte mulţi români. Chiar dacă nu am prins acele vremuri, am fost însufleţit de ce am citit acolo".

Elena a fost singura regină din Europa care a primit titlul "Drept între popoare", pentru salvarea evreilor din lagăre. L-a înfruntat pe Hitler, s-a opus abuzurilor ocupaţiei sovietice şi a încercat, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă. În vreme de război, arma ei a fost iubirea.

"De la ea am primit învăţătura că fiinţa fiecărui om se întemeiază pe bine - mult, puţin, doar acest bine îl ţine în viaţă″, spunea şi Regele Mihai.

Filip Iorga, istoric: Aşa a fost destinul Elenei, să fie fiică de rege, soră de rege, logodnică, apoi soţie de viitor rege, mamă de rege. A fost tot timpul înconjurată de capete încoronate. Şi fără să ajungă ea însăşi să domnească efectiv, a avut un rol foarte important în istoria României

Credinţa profundă în Dumnezeu, cultura impresionantă care a atras în jurul ei personalităţi ale vremii, dar şi dragostea absolută faţă de fiul său au fost trăsăturile cele mai puternice ale Reginei Elena. Le spunea nepoatelor că nu e perfectă şi că are un "defect" major - sinceritatea. Deminitatea, însă, e cea mai importantă lecţie pe care Elena a lasat-o românilor.

Alături de familia regală, lângă sicriul reginei s-a rugat şi strănepotul ei, Nicolae.

Patru înalţi ierarhi şi un sobor de preoţi vor oficia mâine slujba de înmormântare ce va avea loc în Catedrala Episcopală Regală. Urmează o noapte de rugăciune la Curtea de Argeş. Românii vor aprinde candele pentru a lumina drumul reginei lor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Claudia Pătrășcanu a câștigat litigiul de muncă împotriva lui Gabi Bădălău. Declarațiile brunetei la Xtra Night Show / VIDEO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 13 iunie 2021. Săgetătorii au parte de cheltuieli neprevăzute. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Ultima oră! 2 morți și 7 răniți! Un microbuz care transporta 9 copii s-a ciocnit cu un autoturism
gandul.ro
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei lui Ion Țiriac jr.
prosport.ro
În ce mizerie trăiesc Adriana Iliescu și Eliza? Cum arată apartamentul din Drumul Taberei al celei mai bătrane mame din România
redactia.ro
Andreea Ibacka face dezvăluiri surprinzătoare: "Viața de cuplu nu se termină după venirea copilului"
tvhappy.ro
Povestea celor trei fetițe care au murit după ce au fost spălate pe cap cu soluție pentru oi
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro