Antena Meniu Search
x

Mii de români au aşteptat cu emoţie repatrierea rămăşiţelor Reginei-Mamă Elena (Video)

România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai.

de Redactia Observator

la 19.10.2019, 01:41

Vezi și

România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai. Mai puţin cunoscută românilor, Elena a avut un rol hotărâtor în istoria României, ţară pentru care s-a luptat să o păstreze liberă. După moarte, ne-a lăsat o lecţie importantă despre demnitate şi sacrificiu.

"A fost frumoasă, iar frumusețea ei fizică era oglinda frumuseții sale interioare, a frumuseții spirituale și a profundei ei demnități", a spus Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Regina-Mamă Elena s-a întors acasă, aşa cum şi-a dorit fiul ei Regele Mihai. Pe aeroportul din Otopeni, sicriul cu rămăşiţele pământeşti, acoperit cu stindardul regal, a fost coborât din aeronava care l-a adus din Elveţia. Militari ai Brigăzii 30 Gardă l-au purtat pe umeri, până la catafalc.

Regina Elena a fost aşteptată pe pământ românesc de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria, autorităţi şi reprezentanţi ai mai multor confesiuni şi religii. 

În mod simbolic, înainte de drumul spre oraşul regilor - Curtea de Argeş, cortegiul funerar s-a oprit la Palatul Elisabeta, reşedinţa oficială din Bucureşti a familiei regale. Zeci de români au adus flori, candele şi steaguri, iar Sala Regilor şi-a reprimit regina. 

A fost un moment istoric la Palatul Elisabeta. Regina-Mamă Elena s-a intors acasă după 72 de ani.

Unul dintre martori a spus că "această zi este plină de emoţie pentru că Regina Elena a reprezentat un reper pentru România anilor 40. Ea a stat în spatele salvării a mii de vieţi evreieşti".

O altă martoră spune că "este Regina care în mod nedrept a fost un pic uitată sau despre care se ştiu mai puţine lucruri". 

Regina-Mamă şi-a făcut datoria faţă de ţara adoptivă pe care a iubit-o. Pentru prinţesa Elena a Greciei, intrarea în familia regală a României prin căsătoria cu principele moştenitor Carol a însemnat o viaţă de sacrificiu, pusă în slujba poporului şi a iubirii pentru unicul ei fiu, Regele Mihai. 

Alungată de două ori în exil şi trădată de regele său, Elena nu şi-a pierdut credinţa. A plâns doar în faţa icoanelor, apoi când a urcat în trenul care a rupt-o de România. 

Din exil, a fost lumină şi reper pentru două generaţii ale Familiei Regale. În vila ei din Florenţa şi-a învăţat nepoatele să iubească România.

"Ea a avut întotdeauna demnitatea să nu se plângă. Cred că nu se plângea de nimic pentru că izbutea de fiecare dată să-şi înţeleagă condiţia″⁣, spunea la un moment dat Regele Mihai.

O doamnă prezentă la evenimentul de vineri spunea că "regii noştri cu preţul vieţii şi a libertăţii lor au ocrotit ţara şi poporul român". 

Românii au ieşit în stradă să-şi cinstească regina întoarsă la ţara şi la Coroana ei. Prin oraşele prin care a trecut, au bătut clopotele, iar oamenii i-au strigat numele. 

Un tânăr chiar a avut puterea să spună că "ea este cinstită de foarte mulţi români. Chiar dacă nu am prins acele vremuri, am fost însufleţit de ce am citit acolo". 

Elena a fost singura regină din Europa care a primit titlul "Drept între popoare", pentru salvarea evreilor din lagăre. L-a înfruntat pe Hitler, s-a opus abuzurilor ocupaţiei sovietice şi a încercat, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă. În vreme de război, arma ei a fost iubirea. 

"De la ea am primit învăţătura că fiinţa fiecărui om se întemeiază pe bine - mult, puţin, doar acest bine îl ţine în viaţă″, spunea şi Regele Mihai.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Credinţa profundă în Dumnezeu, cultura impresionantă care a atras în jurul ei personalităţi ale vremii, dar şi dragostea absolută faţă de fiul său au fost trăsăturile cele mai puternice ale Reginei Elena. Le spunea nepoatelor că nu e perfectă şi că are un "defect" major - sinceritatea. Deminitatea, însă, e cea mai importantă lecţie pe care Elena a lasat-o românilor. 

Alături de familia regală, lângă sicriul reginei s-a rugat şi strănepotul ei, Nicolae. 

Patru înalţi ierarhi şi un sobor de preoţi vor oficia mâine slujba de înmormântare ce va avea loc în Catedrala Episcopală Regală. Urmează o noapte de rugăciune la Curtea de Argeş. Românii vor aprinde candele pentru a lumina drumul reginei lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Mii de români au aşteptat cu emoţie repatrierea rămăşiţelor Reginei-Mamă Elena (Video)