Mii de români au aşteptat cu emoţie repatrierea rămăşiţelor Reginei-Mamă Elena (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 18.10.2019, 19:36.
Actualizat: 19.10.2019, 01:41

România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai.

România şi-a primit regina acasă! După şapte decenii departe de ţară, rămăşiţele pământeşti ale Reginei-Mamă Elena au fost aduse la Curtea de Argeş. Sâmbătă, Regina va fi îngropată lângă fiul ei, Regele Mihai. Mai puţin cunoscută românilor, Elena a avut un rol hotărâtor în istoria României, ţară pentru care s-a luptat să o păstreze liberă. După moarte, ne-a lăsat o lecţie importantă despre demnitate şi sacrificiu.

"A fost frumoasă, iar frumusețea ei fizică era oglinda frumuseții sale interioare, a frumuseții spirituale și a profundei ei demnități", a spus Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Regina-Mamă Elena s-a întors acasă, aşa cum şi-a dorit fiul ei Regele Mihai. Pe aeroportul din Otopeni, sicriul cu rămăşiţele pământeşti, acoperit cu stindardul regal, a fost coborât din aeronava care l-a adus din Elveţia. Militari ai Brigăzii 30 Gardă l-au purtat pe umeri, până la catafalc.

Regina Elena a fost aşteptată pe pământ românesc de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria, autorităţi şi reprezentanţi ai mai multor confesiuni şi religii.

În mod simbolic, înainte de drumul spre oraşul regilor - Curtea de Argeş, cortegiul funerar s-a oprit la Palatul Elisabeta, reşedinţa oficială din Bucureşti a familiei regale. Zeci de români au adus flori, candele şi steaguri, iar Sala Regilor şi-a reprimit regina.

A fost un moment istoric la Palatul Elisabeta. Regina-Mamă Elena s-a intors acasă după 72 de ani.

Unul dintre martori a spus că "această zi este plină de emoţie pentru că Regina Elena a reprezentat un reper pentru România anilor 40. Ea a stat în spatele salvării a mii de vieţi evreieşti".

O altă martoră spune că "este Regina care în mod nedrept a fost un pic uitată sau despre care se ştiu mai puţine lucruri".

Regina-Mamă şi-a făcut datoria faţă de ţara adoptivă pe care a iubit-o. Pentru prinţesa Elena a Greciei, intrarea în familia regală a României prin căsătoria cu principele moştenitor Carol a însemnat o viaţă de sacrificiu, pusă în slujba poporului şi a iubirii pentru unicul ei fiu, Regele Mihai.

Alungată de două ori în exil şi trădată de regele său, Elena nu şi-a pierdut credinţa. A plâns doar în faţa icoanelor, apoi când a urcat în trenul care a rupt-o de România.

Din exil, a fost lumină şi reper pentru două generaţii ale Familiei Regale. În vila ei din Florenţa şi-a învăţat nepoatele să iubească România.

"Ea a avut întotdeauna demnitatea să nu se plângă. Cred că nu se plângea de nimic pentru că izbutea de fiecare dată să-şi înţeleagă condiţia″⁣, spunea la un moment dat Regele Mihai.

O doamnă prezentă la evenimentul de vineri spunea că "regii noştri cu preţul vieţii şi a libertăţii lor au ocrotit ţara şi poporul român".

Românii au ieşit în stradă să-şi cinstească regina întoarsă la ţara şi la Coroana ei. Prin oraşele prin care a trecut, au bătut clopotele, iar oamenii i-au strigat numele.

Un tânăr chiar a avut puterea să spună că "ea este cinstită de foarte mulţi români. Chiar dacă nu am prins acele vremuri, am fost însufleţit de ce am citit acolo".

Elena a fost singura regină din Europa care a primit titlul "Drept între popoare", pentru salvarea evreilor din lagăre. L-a înfruntat pe Hitler, s-a opus abuzurilor ocupaţiei sovietice şi a încercat, alături de fiul ei, să păstreze ţara în lumea liberă. În vreme de război, arma ei a fost iubirea.

"De la ea am primit învăţătura că fiinţa fiecărui om se întemeiază pe bine - mult, puţin, doar acest bine îl ţine în viaţă″, spunea şi Regele Mihai.

Filip Iorga, istoric: Aşa a fost destinul Elenei, să fie fiică de rege, soră de rege, logodnică, apoi soţie de viitor rege, mamă de rege. A fost tot timpul înconjurată de capete încoronate. Şi fără să ajungă ea însăşi să domnească efectiv, a avut un rol foarte important în istoria României

Credinţa profundă în Dumnezeu, cultura impresionantă care a atras în jurul ei personalităţi ale vremii, dar şi dragostea absolută faţă de fiul său au fost trăsăturile cele mai puternice ale Reginei Elena. Le spunea nepoatelor că nu e perfectă şi că are un "defect" major - sinceritatea. Deminitatea, însă, e cea mai importantă lecţie pe care Elena a lasat-o românilor.

Alături de familia regală, lângă sicriul reginei s-a rugat şi strănepotul ei, Nicolae.

Patru înalţi ierarhi şi un sobor de preoţi vor oficia mâine slujba de înmormântare ce va avea loc în Catedrala Episcopală Regală. Urmează o noapte de rugăciune la Curtea de Argeş. Românii vor aprinde candele pentru a lumina drumul reginei lor.

Citește și
Eveniment • pe 18.10.2019 la 07:54
Imagini de la Geneva, de unde sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a plecat spre România
recomandari pe a1.ro
”Cea mai tatuată femeie” a cheltuit aproape 50.000 $ să se umple din cap până în picioare cu tatuaje. Cum arăta înainte
Eveniment • pe 06.10.2019 la 19:33
Regina Mamă Elena, repatriată în România. Va fi înmormântată alături de fiul ei

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Horoscop vineri, 22 ianuarie: Racii vor avea parte de zile mai liniștite
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
8:29 Accidentul care a îndoliat o întreagă comunitate din Iaşi, produs de o şoferiţă care avea permisul de conducere luat de câteva luni 7:37 Valeriu Gheorghiţă: Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. Săptămâna viitoare va ajunge p nouă tranșă de vaccin 7:26 Un TIR plin cu bumbac a luat foc în trafic, în apropiere de Râmnicu Vâlcea 23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
A1.RO