Video Reportaj în cea mai mare bază americană din Estul Europei. Cum trăiesc cei 800 de militari americani pe pământ românesc
O echipă Observator a avut acces în cea mai mare bază americană din Estul Europei, baza de la Mihail Kogălniceanu. Am aflat cum trăiesc cei 800 de militari americani pe pământ românesc. Ştim, de pildă, că bucătarii le gătesc, în egală măsură, sarmale cu mămăliguţă şi preparate italieneşti. Că la popotă e deschis non-stop. Mulţi sunt nevoiţi să doarmă cu dopuri în urechi din cauza avioanelor care decolează. Cu toţii le sunt recunoscători românilor care sunt gazde de excepţie.
La 28 de ani, Billy Lacroix e căpitan în US Army şi ghidul nostru în baza americană de la Mihail Kogălniceanu. Suntem prima echipă de televiziune căreia i se permite accesul în cea mai mare bază americană din această parte de lume. Un loc pe care Billy Lacroix a ajuns să îl numească "acasă".
Billy Lacroix, US Army: Mulţi soldaţi de-ai noştri care vin vor să stea aici, pentru că sunt unele dintre cele mai bune condiţii pe care le-am văzut. Sunt în misiuni de rotaţie de 4 ani, dar n-am văzut nimic ca aici până acum.
Cum trăiesc cei 800 de militari americani pe pământ românesc
Cantina şi spălătoria bazei sunt deschise non-stop, pentru că şi exerciţiile pe care militarii le desfăşoară aici nu se termină niciodată.
Billy Lacroix, US Army: Uneori avem meniu românesc, alteori american, uneori thailandez. Bucătarii fac o treabă minunată. Vom sta aici pentru 8 sau 9 luni după care ne rotim cu alte forţe americane. Aşa cum v-am spus, facem exerciţii şi antrenamente pe câmp, aşa că având un loc unde să ne întoarcem şi să ne relaxăm şi odihnim e excelent.
Odihna presupune uneori să dormi cu dopuri în urechi, pentru că piloţii nu se uită la ceas atunci când pleacă în misiune. Iar barăcile sunt la mai puţin de 800 de metri de pistă.
''Ele zboară fix pe deasupra dormitoarelor noastre şi ne pot trezi.''
Baza e atât de mare încât are propria linie de autobuz.
Billy Lacroix, US Army: Dacă ai nevoie să cobori într-un anume loc, nu ai decât să le ceri şi vor opri acolo. Iar militarii români sunt foarte prietenoşi cu noi şi ne ajută să ne acomodăm.
Pe pistă, stau aliniate vedetele bazei militare: elicopterele utilitare Black Hawk, arma americană care de mai bine de 4 decenii domină toate zonele de conflict de pe glob.
Billy Lacroix, US Army: Pe Black Hawkuri poţi pune două mitraliere Bravo, calibru 40, care te fac de temut în faţa oricărui sistem de apărare de la sol.
Unul dintre elicoptere va fi strunit de o tânără de 26 de ani.
Katherine Smith Todd, pilot Black Hawk: Sunt pilot, zbor pe elicopterele Black Hawk. Am mai fost aici în 2019 şi mi-a plăcut aici, am făcut antrenamente în poligonul de la Babadag.
De partea celaltă a pistei sunt temutele elicoptere de asalt americane, capabile să câştige o luptă împotriva unui inamic baricadat în buncăre.
Billy Lacroix, US Army: Apache-urile noastre zboară alături de Black Hawks şi le oferă sprijin aerian în lupta de apropiere.
Cu un genunchi în pământ, în poziţie de tragere, românii şi olandezii învaţă de la americani cum să urce şi cum să coboare în siguranţă din elicoptere. Se pregătesc cu toţii pentru primul exerciţiu din România sub comandă olandeză.
Billy Lacroix, US Army: Peste 20 de ani vă veţi uita în urmă şi veţi putea spune că am fost aici. Aşa că felicitări, băieţi!!
Printre instructorii români l-am întâlnit pe singurul supraviețuitor din elicopterul prăbușit lângă Sibiu în noiembrie 2014. Maistrul militar își ascunde mâinile arse din fața camerei. Ne spune că, deşi încă nu a scăpat de coşmaruri, a găsit puterea să meargă mai departe.
Valentin Bora, maistru militar: În misiunile pe care le vom avea aici vor fi pentru transport, debarcare de trupe în poligon, îmbarcăm, debarcăm în mai multe valuri.
Olandezii au venit la antrenament cu tot arsenalul de luptă. Tancurile Abrams au fost aduse pe şaua Tirurilor. Armamentul uşor a fost adus pe calea aerului.
Ron Smits, The 11th Air Assault Brigade, Olanda: Este o ţară uriaşă pentru noi, Olanda este o ţară mică, o cincime din România. Pentru noi este o ocazie unică să fim aici şi să vedem şi o parte din ţara dumneavoastră.
Billy Lacroix, US Army: România joacă un rol unic în NATO. Asta e. NATO se termină aici. Cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care ni-l oferă românii este ospitalitatea şi datorită locaţiei suntem capabili să efectuăm antrenamente pe care nu le putem face nicăieri altundeva.
Astăzi, Andreea Filip şi Ionuţ Văduva au zburat într-o formaţie de 30 de elicoptere de luptă, din baza Kogălniceanu spre Babadag, unde se va desfăşura exerciţiul propriu-zis. Mai multe imagini în exclusivitate veţi vedea luni, la Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰