Antena Meniu Search
x

În alimentarele din comunism era marfă doar când venea Tovarăşul în vizită. Experiment inedit al reporterilor Observator

Clădiri, oameni şi mentalităţi. Toate au suferit schimbări majore în ultimele decenii. Bucureştiul de azi aduce doar pe alocuri cu epoca demult apusă.

Vezi și

Clădiri, oameni şi mentalităţi. Toate au suferit schimbări majore în ultimele decenii. Bucureştiul de azi aduce doar pe alocuri cu epoca demult apusă. Într-un experiment inedit, reporterii Observator au mers pe urmele vechilor alimentare. În urmă cu 28 de ani, şi la această oră, erau cozi nesfârşite. 

În imagini şterse de praful anilor se vede Bucureştiul, uneori la fel de impunător ca astăzi. Diferenţele sunt însă uriaşe. Magazinele din centrul Capitalei erau pline cu alimente, doar când venea preşedintele în vizită. În urmă cu mai bine de 30 de ani, traficul pe Calea Victoriei era blocat pentru coloana oficială a tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Preşedintele venea în vizită la un magazin alimentar bine aprovizionat. Acum clădirea găzduieşte o bancă.

Pâinea, carnea, laptele şi băuturile erau frumos aşezate în raft, iar vânzătorii îşi aşteptau, plini de viaţă, clienţii. Dictatorul verifica fiecare produs şi era mândru de economia ţării sale. Dacă oamenii aveau de mâncare, erau fericiţi. 

În magazin au intrat doar apropiaţi ai tovarăşului, însă pe treptele Muzeului de Istorie se aflau zeci de oameni, care aşteptau o reacţie de la preşedinte. La ieşire, a fost primit cu aplauze.

Pe acelaşi subiect

Realitatea arăta cu totul altfel. Cozile se întindeau pe câteva sute de metri, iar oamenii aşteptau pentru porţia de alimente zile întregi. De obicei, la coadă se aşezau cei fără loc de muncă din famile, pensionarii, sau chiar elevii.

În centrul Capitalei, în apropierea Casei Poporului, nimic nu mai seamănă cu ce era atunci. În comunism, unul dintre cele mai căutate locuri pentru aprovizionare din Capitală era Hala Unirii. Acum este doar un parc înconjurat de străzi pe care se circulă infernal, dar şi de clădiri acoperite cu panouri publicitare.

Multe dintre fabrici, magazine şi blocuri de locuinţe nu mai există astăzi. În locul lor sunt firme impunătoare şi angajaţi fericiţi. Cel puţin teoretic. Ce ştim cu certitudine este că fericirea o găsim totuşi în speranţele tinerilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » În alimentarele din comunism era marfă doar când venea Tovarăşul în vizită. Experiment inedit al reporterilor Observator