Restaurantele ar putea rămâne închise, din cauza creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus
Dacă v-aţi făcut planuri pentru o cină la restaurant, va trebui să mai aşteptaţi. Preşedintele Iohannis nu este de acord cu deschiderea localurilor de la 1 iulie, din cauza creşterii numărului de infectări. Patronatele din turism susţin că două treimi dintre hoteluri şi restaurante riscă să dea faliment în această vară. Ministrul Sănătăţii spune că mai e timp pentru luarea unei decizii.
- Proprietarii de restaurante se tem că vor da faliment.
- Proprietarii de restaurante nu sunt mulțumiți de facilitățile fiscale promise de Guvern.
Distracţia din weekend costă scump. Aglomeraţia de la terasele de pe litoral sau din Centrul Vechi schimbă planurile de relaxare. Preşedintele şi miniştrii vor să amâne încă o dată redeschiderea restaurantelor, barurilor şi cafenelelor. Măsura trebuia să fie aplicată de la 15 iunie, dar a fost anulată în ultimul moment.
Virgil Popescu, ministrul Economiei (15 iunie): Eu am fost unul dintre susținătorii deschiderii restaurantelor în această perioadă. Însă există un risc epidemiologic foarte mare. Încercăm ca în următoarea perioadă de relaxare să includem deschiderea restaurantelor. Vorbim de 1 iulie.
Sutele de cazuri noi din ultimele zile ar putea da peste cap planurile patronatelor din turism. Ministrul Sănătăţii lasă totuşi o portiţă deschisă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Astăzi suntem în 23 iunie. Mai avem cel puțin șapte zile, mai avem o săptămână. Noi avem un plan să facem măsuri de relaxare la 1 iulie.
Patronii de restaurante nu-şi fac mari speranţe.
Petrina Dimitrie, reprezentant restaurant: Suntem restricţionaţi în a funcţiona doar cu terasa, care înseamnă undeva la 30% din capacitatea restaurantului nostru. Acest lucru ne afectează clar şi încasările.
Răzvan Dobre, manager hotel: Toată lumea aşteaptă informaţii oficiale şi aşteaptă, aşa cum îi trimitem pe turişti în afara ţării, fără niciun fel de restricţie, aşteptăm şi noi să îi trimită şi la mare.
Operatorii economici ameninţă din nou că vor da în judecată Guvernul, pentru că nu îşi pot onora contractele. Peste 500.000 de români au cumpărat deja pachete turistice cu servicii de masă pentru sezonul de vară.
Multe hoteluri nu au spaţii în care să amenajeze terase, aşa că nu le pot asigura masa turiștilor cazați.
Patronii de hoteluri şi restaurante nu sunt mulţumiţi de facilităţile fiscale promise de Executiv.
Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului (16 iunie): Din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile care se adaugă la cele 60 de zile anterioare pentru care au fost scutiți la plată. Plata acestui impozit se va face până la 25 octombrie.
O decizie finală privind redeschiderea restaurantelor va fi luată până la sfârşitul acestei săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰