Antena Meniu Search
x

Restaurantele închise scot bucătarii în stradă: "Am avut speranţe"

A treia etapă a relaxării nu a venit cu veşti bune pentru angajaţii restaurantelor. Localurile continuă să rămână închise, spre disperarea patronilor, bucătarilor şi chelnerilor, care se simt discriminaţi.

de Redactia Observator

la 16.06.2020, 17:41

Vezi și
  • Sălile de jocuri de noroc şi-au deschis uşile.
  • Restaurantele nu au încă permisiunea să fie deschise.

În vreme ce unii au intrat în şomaj tehnic, alţii şi-au pierdut locul de muncă. Din acest motiv, o parte dintre ei au îmbrăcat azi uniformele şi au ieşit în stradă la Cluj-Napoca să protesteze faţă de decizia Guvernului de a menţine restaurantele închise.

Veronica este bucatareasă într-un restaurant de 16 ani. De 3 luni nu a mai mers la serviciu. Acum e în şomaj tehnic, dar traieşte cu teama că va rămane fără serviciu.

Veronica Crişan: Asteaptă de la stat sa le dea drumul. Noi avem un pic de terasa dar capacitatea e mica, este foarte mica. Daca nu ne lasa si cu restaurantele nu ne poate duce pe toti la lucru si din 7-8 angajati, lucrăm 2. 

Ea, era cea care aducea cei mai multi bani în casă.

Veronica Crisan: Eu din salariul pe care l-am luat, o treime îmi intră. Un sfert l-am pierdut. Păi bine, sunt restante la cheltuieli, daca ai o rata, cum sa te descurci? 

Aceeaşi problemă o au aproape toţi cei care lucrează în industria HORECA. Oamenii se simt nedreptăţiţi, mai ales că sălile de jocuri de noroc şi-au deschis uşile, dar restaurantele NU. Asta deşi şansele de îmbolnăvire la un restaurant sunt mult mai mici decât într-un cazino.

Paul Seserman, bucatar: Vecinii noştri din Ungaria, până în Italia, Franţa, Germania au dat drumul la restaurante. Ok, trebuie să respectăm nişte norme, dar nu uitaţi că aceste norme noi le-am respectat totdeauna. Gasiti o modalitate in care sa impuneti niste normative clare, pe care noi putem sa le urmam si sa le respectam si lasati oamenii sa lucreze, pt ca se va creea un cerc viicios in care se va ajunge la un blocaj total. 

Reprezentanţii restaurantelor spun că din toată această situaţie, cei care vor simţi criza cel mai rău vor fi tot clienţii.

Bogdan Mate - patron restaurant: Servirea la fel va fi afectata, pentru faptul ca din 3-4-5 ospatari va ramane o singură persoană. În momentul de fata am 6 angajati, inainte aveam 12, daca nu se vor reseschide restaurantele posibil sa raman doar eu cu un ospatar pe sală. 

În aceste condiţii, bucătarii vor fi nevoiţi să se reprofileze, deşi mulţi şi-au dedicat întreaga viaţă bucătăriei.

Gustav, bucatar: Am avut sperante ca acum pe data de 15 o sa deschidem, dar văd că nimic. Şi ca sa iti gasesti ceva de muncă în alt domeniu e foarte greu. acum cva de munca in alt domeniu, dupa atatia ani de experienta, sa mergi să lucrezi în construcţii sau eletrician sau stiu eu. 

În momentul de faţă în România lucrează aproximativ 300 000 de oameni acest domeniu, iar terasele redeschise nu reprezintă nici 30% din această industrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Restaurantele închise scot bucătarii în stradă: "Am avut speranţe"