Restaurantul Corvinul din Hunedoara, de la gloria comunismului la uitare
În urmă cu şase decenii, Hunedoara era unul dintre cele mai importante oraşe din România! Doar nu degeaba i se spunea "mândria industriei comuniste". Aşa că personalităţile politice venite la noi în ţară, erau duse să viziteze oraşul muncitoresc.
În urmă cu şase decenii, Hunedoara era unul dintre cele mai importante oraşe din România! Doar nu degeaba i se spunea "mândria industriei comuniste". Aşa că personalităţile politice venite la noi în ţară, erau duse să viziteze oraşul muncitoresc.
A fost şi cazul lui Nikita Hrusciov, succesorul lui Stalin, care, după ce a văzut fabrici şi uzine, a fost dus să ia masa la restaurantul Corvinul, cel mai modern din toată Hunedoara.
În anii 60 influenţa sovietică era simţită în toate domeniile, mai ales în ţara noastră. Aşa se face că majoritatea oraşelor muncitoreşti ridicate în comunism urmau stilul arhitectural sovietic.
- Portretul lui Mihai Caraman, fostul spion comunist ajuns şeful SIE după 1990. Călin Georgescu ar face parte din...
- Revelionul înainte de Revoluţie. Cum arătau sărbătorile de iarnă înainte de '89: "Oamenii luau mâncarea de pe...
- Poveşti despre sărbătorile petrecute în comunism, după 35 de ani de libertate: "Era o disperare extraordinară"
- România, prin ochii tinerilor de-o vârstă cu democraţia: Edmond Niculuşcă şi Victoria Chiticariu
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Gara, cartierul OM - supranumit şi "orașul muncitoresc" -, restaurantul Corvinul şi stadionul cu acelaşi nume sunt doar câteva din cele mai importante construcţii arhitecturale din municipiul Hunedoara. Finalizat în anul 1960 restaurantul a fost locul în care liderul URSSului a cunoscut ospitalitatea ardelenilor.
Nikita Hrușciov a venit în oraşul siderurgic împreună cu Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu și o mulțime de activiști. Pentru vizita lor autorităţile locale ale timpului au făcut imposibilul posibil. În doar câteva zile au construit un drum, au plantat pomi şi au ridicat de la zero un parc.
Acum, după şase decenii, de la vizita istorică a lui Hrusciov doar bătrânii îşi mai amintesc cum era pe vremuri celebrul restaurant în care chiar liderul celei mai mari puteri din Estul Europei a avut ocazia să guste vinul şi mâncarea ardelenească.
În prezent, clădirea Corvinului a ieşit din patrimoniul statului, iar spațiile sunt închiriate ocazional pentru evenimente private de către noul proprietar.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰