Antena Meniu Search
x

Restituire taxă auto 2018. Funcționarii ANAF pun oamenii pe drumuri, când e nevoie doar de un document

Statul ia banii din taxe cu două mâini şi când trebuie să îi dea înapoi totul se întâmplă pe dos. Taxa auto ar trebuie să fie recuperată mai uşor de milioane de şoferi, după ce Guvernul a simplificat toată procedura, dar funcţionarii ANAF nu renunţă la birocraţie.

Vezi și

Statul ia banii din taxe cu două mâini şi când trebuie să îi dea înapoi totul se întâmplă pe dos. Taxa auto ar trebuie să fie recuperată mai uşor de milioane de şoferi, după ce Guvernul a simplificat toată procedura, dar funcţionarii ANAF nu renunţă la birocraţie.

Cozile se formează la ANAF încă de la primele ore ale dimineţii. Teoretic, restituirea taxei auto este o procedură simplă. 

Şoferii trebuie doar să completeze un formular unic, să-l depună la ghişeu şi să aştepte ca banii să le intre în cont. În practică, fiecare angajat pare să lucreze după un sistem propriu. Funcţionarii mai cer şi alte acte, de multe ori inutil.

Fără nicio justificare legală, reporterilor Observator li s-au cerut: o copie a actului de identitate, una după cartea de identitate a vehiculului, extras bancar şi dovada achitării taxei auto.

Asta deşi a trecut o săptămână de la publicarea noilor reguli în Monitorul Oficial. Echipa Observator l-a confruntat şi pe ministrul Finanţelor cu imaginile care arată haosul din sistem. Teodorovici ameninţă cu demiteri.  

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Mesajul este foarte clar pentru colegii mei din teritoriu. Cine nu respectă această obligaţie legală şi adaugă la ceea ce am cerut prin ordin de ministru părăseşte poziţia pe care astăzi o ocupă. Indiferent că este un lucrător simplu la ghişeu sau că este un şef al unei structuri locale."

Până la sfârşitul acestui an, statul trebuie să dea înapoi banii colectaţi pentru taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare şi taxa pentru emisiunile poluante. Pentru taxa de mediu, returnarea banilor trebuie făcută în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.

Recent, Comisia Europeana a avertizat România că procedurile sunt greoaie şi durează prea mult timp. Statul are la dispoziţie două luni să ia măsuri, altfel riscă să fie dat în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.

Până acum, autorităţile au returnat doar 1,5 miliarde de lei din totalul de şase miliarde şi jumătate de lei.

Pentru anul acesta, bugetul alocat restituirilor este de 854 de milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Restituire taxă auto 2018. Funcționarii ANAF pun oamenii pe drumuri, când e nevoie doar de un document