La moaște, cu buletinul. Doar credincioșii din Iași au voie la pelerinajul de Sfânta Parascheva
Moaştele Sfintei Parascheva se sărută anul acesta cu buletinul în mână. Aseară, autorităţile din Bucureşti au anunţat că interzic accesul pelerinilor din alte localităţi. Nu au lamurit însă şi cum anume vor face asta şi nici ce vor păţi intruşii. Singura decizie luată astăzi: racla cu moaştele nu va mai părăsi catedrala.
- Autoritățile au decis că doar credincioșii din Iași pot participa la pelerinaj
- Fără sarmale împărţite credincioşilor, de Sfânta Parascheva
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
Peste 100.000 de credincioşi erau aşteptaţi în inima Moldovei de Sfânta Parascheva. În mod paradoxal, anul acesta, de la marele pelerinaj vor lipsi tocmai pelerinii. Decizia a fost luată din cauza creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus.
Interdicţia este valabilă de pe 8 până pe 15 octombrie, cât ţine sărbătoarea de la Iaşi. În această perioadă, autocarele cu pelerini nu vor avea voie în oraş.
Raed Arafat, secretar de stat: Riscul major nu este numai participarea la fața locului, riscul major este pe durata transportului, în autocare, în timpul în care se deplasează către localitatea respectivă sau înapoi acasă.
Marius Dangă, consilier Prefectură Iaşi: Vom face filtre la intrarea în judeţ sau la intrarea în municipiu care să verifice ca cei care intră în oraş, evident, prin eşantion.
Decizia, anunţată aseară, a luat prin surprindere autorităţile locale. Nu ştiu cum vor proceda dacă se vor trezi la coadă cu pelerini din alte zone.
Mihai Chirica, primar Iași: Ce poţi să faci, în primul rând, îl pedepseşti pentru asta?
Multe curse de autocar au fost anulate deja, la fel şi rezervările la hotel.
Oana Paveliuc, reprezentantul unui hotel din Iaşi: După ce a fost făcut anunţul, au fost anulate o parte din rezervări, pe de altă parte sunt şi turişti care şi-au păstrat decizia de a veni în Iaşi.
Biserica Ortodoxă a acceptat decizia, însă cu anumite obiecţii.
Nicolae Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Diminuarea numărului celor care participă este posibilă cu câteva condiţii esenţiale. Statul să rămână în contextul foarte limpede caracteristic al neutralităţii religioase, iar aceste măsuri să fie explicate, să aibă temei juridic, incontestabil.
Azi şi mâine, oricine este liber să vină să se roage la sfintele moaşte. Iar oamenii au venit din toate colţurile ţării.
Anul acesta, vor lipsi şi tradiţionale sarmale împărţite credincioşilor de Sfânta Parascheva, iar racla cu sfintele moaşte nu va mai fi scoasă afară, decât în cazul în care numărul celor care vin să se închine este foarte mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰