Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România intră în a patra lună de stare de alertă cu aceleași restricții impuse în ultima perioadă

Încă o lună de stare de alertă. Guvernul a decis să o prelungească până pe 15 septembrie. La schimb, ne-a dat o mică relaxare - o oră în plus la terase. Şi atât. Rămânem cu aceleaşi restricţii şi aceleaşi relaxări. Singurul lucru care se schimbă în România este bilanţul infectărilor. Tot mai îngrijorător de la o zi la alta. Avem 1.415 cazuri şi 44 de decese înregistrate numai în ultimele 24 de ore. Ţara noastră a ajuns pe primul loc în Europa la rata de pozitivare, arată un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. 

de Alexandra Marin

la 14.08.2020 , 20:33

  • Terasele rămân deschise cel mult până la miezul nopții.
  • Purtarea măștilor de protecție naște controverse.

România a trecut prin două luni de stare de urgenţă şi trei de stare de alertă. Acum, ne pregătim să intrăm în a patra. Ce s-a schimbat? 

Pe data de 15 iunie, pe teritoriul României înregistram puţin peste 22 de mii de cazuri. În doar două luni, numărul acesta a ajuns să se tripleze. Astfel, am ajuns ca astăzi să numărăm mai bine de 68 de mii de cazuri. 

Noua stare de alertă vine şi cu o mică relaxare. Vom putea sta la terase cu o oră în plus. Acestea se vor închide la miezul nopţii, şi nu la ora 23, cum a fost până acum. O alinare prea mică pentru industria Horeca. 

Vezi și

Daniel Mischie, preşedinte HORA: Considerăm că este un prim pas dintre cele pe care Guvernul trebuie să le ia. Cum ar fi? Cea mai importantă este redeschiderea restaurantelor şi la interior. În toate ţările, restaurantele funcţionează, iar numărul infecţiilor este mai mic decât în România, unde restaurantele sunt închise. 

Claudiu Ruse, patron terasă în Mamaia: Pe noi nu ne ajută cu absolut nimic. Trebuia să ia decizia asta de sâmbătă. Că oamenii vin la mare de vineri. Aşa, de duminică, cu o oră în plus sau în minus, nu ne ajută. 

De altfel, relaxările permise de Guvern au stârnit nemulţumiri în toate industriile. Au dat la unii şi au luat de la alţii, spun reprezentanţii acestora. Cultura este încă la pământ, stadioanele sunt în continuare închise pentru microbişti, iar evenimentele în spaţii închise sunt permise doar cu 20 de invitaţi.

Mihaela Ionescu, organizator evenimente: Sunt în plină desfăşurare în afară. Chiar ieri am văzut un spectacol în Italia. Spre exemplu, aici, Sala Palatului dispune cred că de cel mai bun sistem de ventilaţie şi purificare a aerului din Europa.

Tudor Giurgiu, director festival de film: Nemulţumirea e legată de modul în care evenimentele culturale sunt evaluate şi tratate, de parcă ele ar fi răul absolut şi cu ele trebuie început când vine vorba de măsuri drastice. 

Ludovic Orban, premierul României: Toate măsurile pe care le-am luat au fost bine fundamentate, care au avut efecte benefice. Măsurile de relaxare pe care le-am luat, le-am luat gradual în funcție de evaluări extrem de serioase a riscului epidemiologic.

Şi purtarea măştii de protecţie naşte controverse. 

În supermarket, spre exemplu, chit că suntem singuri în tot magazinul, e obligatoriu să purtăm mască de protecţie pentru simplul motiv că este spaţiu închis. În schimb, în intersecţii, la trecerile de pietoni, unde de multe ori se adună mai mulţi oameni pe metrul pătrat decât în multe dintre spaţiile închise, aproape nimeni nu poartă masca şi asta pentru că nu e obligatorie. 

De la Guvern vin în schimb promisiuni. Până pe 15 septembrie, când va expira noua stare de alertă, vom mai avea parte de mici relaxări, spune premierul Ludovic Orban. 

Între timp, România a ajuns să aibă cea mai mare rată de pozitivare din Uniunea Europeană, arată un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Rata cazurilor noi depistate la o sută de mii de locuitori este de aproape patru ori cât media europeană.

În vestul ţării, situaţia este critică. Tocmai din acest motiv a fost trimisă la Timişoara Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă achiziţionată de Fundaţia Mereu Aproape. Până acum, a fost la Galaţi. În tot judeţul Timiş sunt 1854 de cazuri confirmate.

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri sociale » România intră în a patra lună de stare de alertă cu aceleași restricții impuse în ultima perioadă