Antena Meniu Search
x

Video Rețeta de gem de mere a Rodicăi, o gospodină din Suceava. Cum se prepară dulcele ideal pentru clătite

Gospodinele sunt deja cu gândul la iarnă. Este sezonul în care numără borcanele din cămară! De la diferite zacuşti sau murături, toate şi-au făcut deja loc pe rafturi. Dar, pe lângă ele avem, deliciile toamnei - gemurile, compoturile, sucurile - toate din mere. Mai ales că am avut o toamnă generoasă cu livezile. Iar asta înseamnă că ne vom îndulci aşa cum se cuvine la iarnă.

de Angela Bertea

la 11.10.2023, 13:16

Vezi și

Totul începe din livadă. Iar gospodinele au noroc. Pomii sunt încărcaţi de rod anul acesta. Proaspăt culese, fructele toamnei sunt transformate în provizii pentru la iarnă. 

Doamna Rodica adună de zor merele într-un coşuleţ de paie. Scopul este clar - cămara trebuie aprovizionată cu tot ce trebuie. Gemul este primul pus la foc. Dar nu înainte de a pregăti totul. 

  • Rodica Vartolomei, gospodină: Le-am spălat, le-am curățat, le-am mai clătit o dată, că dacă le dai cu apă rece nu își schimbă culoarea așa repede, și acum le tocăm. Am pus ceva zahăr, mai trebuie să pun un kilogram. La zece kilograme de mere, două kilograme jumate de zahăr.

Se amestecă bine, apoi se pune la foc mediu. Aici gospodinele au două secrete, ceaunul şi lemnele.

Pe acelaşi subiect
  • Rodica Vartolomei, gospodină: Dulceaţa este gata. Este consistentă, nu şi-a schimbat culoarea, arată, cred eu foarte bine și foarte gustoasă. Fierbinte, cum o luăm de pe foc punem în borcane. Întoarcem borcanele cu gură în jos, închise ermetic, acoperite și stau o zi două la sterilizat. 

Luat de pe foc, gemul de mere trece prin testul suprem: îndulcește o porție de clătite

Mai ușor de făcut și mai rapid este însă compotul. În aproximativ 2 ore și jumătate am terminat treaba. Iar rezultatul este pe măsură - 20 de borcane de compot numai bun de savurat în serile de iarnă. Sunt însă şi alte variante.

  • Angela Bertea, reporter Observator: Cei care doresc pot să transforme merele în suc, atât simplu, cât și în diferite combinații - cu pere, struguri, morcovi ori sfeclă. 

În judeţul Suceava sunt aproximativ 3.900 de hectare de livezi. Dintre acestea mai mult de jumătate sunt cu meri. Aşa că nici pieţele nu duc lipsă de fructe pe tarabe.  

Mărul este cel mai consumat fruct printre români. În pieţe, preţurile variază între 3 și 5 lei pe kilogram, în funcție de sortiment și calitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Rețeta de gem de mere a Rodicăi, o gospodină din Suceava. Cum se prepară dulcele ideal pentru clătite