Antena Meniu Search
x

Observator Special: Reveria la volan, una dintre cauzele producerii accidentelor

Visatul cu ochii deschisi este recomandat de psihologi, ca metoda de destindere. Nu conteaza daca aveti biroul plin de dosare. Cinci minute de privit in gol si gandit la lucruri frumoase, va pot relaxa. Intr-o singura situatie sa nu faceti asta: atunci cand sunteti la volan.

Vezi și

In trafic, orice secunda conteaza. Deci, nu va puteti desprinde de realitate decat la semafor, cand asteptati sa se faca verde.

Visarea cu ochii deschisi sau reverie este o stare in care mintea umana intra automat, oricand si oricum. Iar daca se intampla atunci cand ne aflam in trafic, probabilitatea de a face un accident este foarte ridicata.

Desigur, niciun politist care se respecta nu va declara ceva de tip "Soferul a intrat in copac, din cauza ca visa cu ochii deschisi". O va numi "neatentie in trafic". Cercetatorii britanici, insa, au spus cat se poate de clar: visatul cu ochii deschisi la volan este mai periculos decat vorbitul la telefon.

Cine sunt cei mai susceptibili de a se lasa furati de propriile ganduri? Oamenii extrem de activi cerebral, care daca nu sunt complet implicati in ceea ce fac, se relaxeaza brusc. E un lucru minunat, dar nu in trafic. Soferii "decupati de realitate" sunt cei care nu mai vad culoarea semaforului, trecerile de pietoni, nu mai aud sirenele ambulantelor care intra in forta in intersectii si nici macar copacii de pe marginea drumului. Unii conducatori auto se relaxeaza seara, in drum spre casa. Altii sunt "aiuriti" mai tot timpul. Psihologii spun ca acest lucru li se trage din copilarie.

Cercetatorii britanici spun ca barbatii care viseaza cu ochii deschisi la volan se gandesc ori la afaceri, ori la ce vor manca la cina. Bineinteles, nu e o regula generala.

Deja catalogate ca fiind total lipsite de indemanare si talent in ale sofatului, se pare ca femeile mai au un dezavantaj. Cercetatorii spun ca lor le zboara gindul cel mai des. Viseaza la casa si copii, la relatie si vacanta sau la mancare. In tot acest timp insa, cadrul se schimba, iar reflexele scad.

Specialistii spun ca cei care au sofat mii si mii de kilometri, pot ajunge sa faca acest lucru in mod automat. Si la fel de automat, sa se creada atat de experimentati incat nimic sa nu-i mai poata lua prin surprindere. Doar ca exact asta se poate intampla intr-o secunda de neatentie, iar asta figureaza si in statisticile politiei rutiere.

In anul 2012, din totalul celor 3.400 de accidente rutiere, aproximativ 250 au fost cauzate de alte activitati ale conducatorilor auto ,iar 29 de oameni au murit si 280 au fost raniti grav.

V-ati fi asteptat ca femeile sa fie specialiste in acest gen de accidente, dar nu e asa. Femeia moderna are o gramada de responsabilitati, asa ca este foarte atenta atunci cand se urca la volan. Plus ca foarte putine doamne si domnisoare sunt indragostite de condusul sportiv. Adica acela in viteza si cu schimbari bruste de banda.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Reveria la volan, una dintre cauzele producerii accidentelor