Revoluţia Fiscală scoate oamenii în stradă. Niciun salariat nu e sigur de veniturile lui, începând cu 1 ianuarie
Revoluţia Fiscală scoate mii de oameni în stradă. Mâine este anunţat un miting în faţa Guvernului.
Revoluţia Fiscală scoate mii de oameni în stradă. Mâine este anunţat un miting în faţa Guvernului. Exact cum s-au temut sindicatele, unii patroni nu vor modifica contractele de muncă până la finalul anului şi nici nu vor majora salariile brute. Pentru a nu simţi în buzunar pierderea de aproape 20 la sută, angajaţii ar urma să primească bonusuri sau prime.
- Cam în ce perioadă credeţi că vom semna noile contracte?
- În momentul în care ştim că legea e promulgată, CUT că se va întâmpla în ianuarie, februarie, martie, vom compensa prin bonusuri.
Pe ultima sută de metri, unii patroni au decis să îşi plătească angajaţii pe vechile contracte de muncă, adică fără salarii brute majorate.
Adrian Benţa, consultant fiscal: "Cunosc multe cazuri în care angajatorii au decis să nu majoreze bruturile, dar vor recompensa salariaţii pentru a se păstra aceleaşi salariu în mână, până când legislaţia se va stabiliza."
În următoarele zile, restul angajaţilor din România, atât de la stat, cât şi de la privat, vor trebui să obţină girul de la patroni că vor avea salariile brute majorate cu 20%. Pe baza unui astfel de acord semnat de patronat, salariaţii trebuie să se asigure, de asemenea, că veniturile nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018.
Pentru două milioane de angajaţi, sindicatele vor negocia noile contracte. Restul, de 3 milioane şi jumătate de salariaţi vor trebui să se aşeze la discuţii cu patronii pentru a semna noile contracte în curând. Sunt zeci de mii de it-itişti, persoane cu handicap sau salariaţi din domeniul cercetării din mediul privat, scutiţi de impozit, pentru care nu s-a găsit încă o soluţie. Nici măcar în Parlament. Ei ar urma să aibă salarii mai mici cu aproape 7%, de la 1 ianuarie 2018.
Revoluţia fiscală pentru firmele din IT va însemna costuri mai mari cu personalul cu 7%. Ceea ce ar putea înseamna piederi de la investiţii. Theodor Blidăruş, preşedintele ANIS: "Eu am investit anul trecut sute de mii de euro. Eu de unde îi dau acum?
Poate trebuia să fiu mai cumpătat. Am deschis încă un centru, am angajat zeci de oameni în Craiova."
Peste cinci milioane de contracte de muncă ar trebui schimbate până de Sărbători. Modificările ar trebui trecute până la finalul anului în Registrul de Evidenţa al Salariaţiilor. Daniela Culic, directorul Camerei de Comerţi şi Industrie Satu Mare: "Revisalul este operaţional. Nu aş putea să îmi dau seama dacă ar rezista la o supraîncarcare de acest gen. O să fie greu şi va ceda din când în când."
Până pe 20 decembrie, milioane de angajaţi din România ar trebui să ştie care va fi soarta salariilor pentru anul viitor, odată cu mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. Mâine, în Piaţa Victoriei mii de salariaţi vor protesta faţă de modificările aduse codului Fiscal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰