Antena Meniu Search
x

Video Ridicarea restricţiilor anti-Covid, fenomenul care aduce o scumpire a carburanţilor

Fiecare drum pe care îl facem cu maşina ne costă din ce în ce mai mult. Faţă de anul trecut, preţurile carburanţilor au crescut şi cu 25 de procente. Explicaţiile sunt simple: ridicarea restricţiilor a readus aglomeraţia în trafic, iar cotaţia petrolului a explodat.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 15.06.2021, 21:37

Vezi și
  • Specialiştii au încercat să explice motivele pentru care să ne aşteptăm la o scumpire a carburanţilor.

Pandemia nu ne mai ţine de ceva vreme în case. Lucru care a adus tot mai multe maşini pe străzi. Aşa că şi cererea de combustibil a crescut. Şi odată cu ea avem preţuri tot mai mari la pompă. Un litru de benzină se vinde, în medie, cu 5 lei şi 63 de bani, iar unul de motorină cu 5 lei şi 59 de bani. 

La unele staţii de alimentare, carburanţii sunt şi mai scumpi şi se apropie de 6 lei pe litru. Spre exemmplu, la o anumită staţie, un litru de benzină costa 5,88 lei, iar unul de motorină 5.76 lei. 

La un plin de 50 de litri de benzină, diferenţa faţă de 2020 se simte imediat în buzunar. Dacă în urmă cu un an plăteam 218 lei, acum dăm 281 de lei. 

Explicaţiile specialiştilor în legătură cu scumpirea carburanţilor

Pe acelaşi subiect

Răzvan Nicolescu, expert energie: Odată cu relaxarea legată de covid, oamenii au început să călătorească mai mult cu maşinile, cu avioanele şi se vede în consum. A doua cauză e legată de producţie. Ţările OPEC sau OPEC+, dacă includem şi Rusia, încă sunt cu nivelul de producţie adaptat la perioada covid. 

În plus, prețul petrolului a explodat. Cotaţia de referinţă pentru piaţa europeană a ajuns la 73 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din aprilie 2019.

Cristian Păun, economist: În cazul acestor creşteri de preţuri nu prea avem unde să ne repliem, suntem cumva captivi când vorbim de energie, de gaz, când vorbim de combustibil. Tot ceea ce se bazează pe transportul intens şi deplasarea în teritoriu a acestor produse, cu siguranţă va cunoaşte o scumpire. 

România e pe locul doi în Uniunea Europeană la capitolul cei mai ieftini combustibili, însă e pe ultimele locuri în privinţa salariilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ridicarea restricţiilor anti-Covid, fenomenul care aduce o scumpire a carburanţilor