Antena Meniu Search
x

Observator Special: Robotii, tot mai aproape de umanizare

De cand a fost inventat motorul cu aburi, oamenii au visat la o lume in care masinariile sa faca toata munca grea. Se numesc roboti si ne umplu sticlele de suc, ne construiesc masinile, ne cladesc viitorul.

Vezi și

Chiar daca robotii nu sunt cum au visat unii, tot pot face cateva lucruri considerate umane: sa danseze, sa cante si chiar sa invete.

Robotii ne fascineaza. Scriitorii de SF le-au dedicat mii si mii de pagini si putem spune ca am evoluat de la primul robot, construit in Japonia in 1926, care nu facea nimic spectaculos, pana la robotii humanoizi. Motivul: anual, miliarde si miliarde de dolari sunt investite in robotica. De ce, e de inteles. Robotii fac muncile grele fara sa fie platiti, fara sa se planga. Doar sunt roboti.

Petman este un robot creat in Statele Unite ale Americii. Daca stam sa analizam miscarile masinariei, ramanem uimiti. Un mers soldatesc, intr-o cadenta perfecta. Aproape ca marsaluieste mai bine ca multi oameni.

Acum, un singur lucru care ne desparte de un robot perfect functional si autonom: fiecare robot construit copiaza doar o singura trasatura umana. Mai bine sau mai rau. Un robot poate sa deseneze, iar un altul chiar sa poarte o conversatie. Una bizara, dar foarte reala. Si mai socant este faptul ca de aceasta data robotul, spre deosebire de ceilalti arata destul de mult cu o persoana reala. Botezat Jules, robotul isi ia ramas bun de la creatorii sai inainte sa plece spre o universitate din Anglia.

Mai mult, robotii sunt acum capabili sa invete sa recunoasca obiecte, fete si chiar pe ei insisi. Chiar daca prima intalnire cu propria imagine reflectata in oglinda e destul de tulburatoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Robotii, tot mai aproape de umanizare