Rodna, cetatea plină de istorie din Bistriţa, ar putea redeveni punct de atracţie pentru turişti
Primarii din România au învăţat că localităţile lor pot deveni atractive pentru turişti, cu o condiţie: să găsească măcar un element de interes, pe care să reuşească să-l valorifice! Iar autorităţile locale din Rodna ştiu precis ce au de făcut.
Primarii din România au învăţat că localităţile lor pot deveni atractive pentru turişti, cu o condiţie: să găsească măcar un element de interes, pe care să reuşească să-l valorifice! Iar autorităţile locale din Rodna ştiu precis ce au de făcut. Să reabiliteze Cetatea Rodnei, astfel încât să fie inclusă în circuitul turistic. Iar asta înseamnă nu doar să refacă zidurile de apărare, dar trebuie să se ocupe şi de catacombele în care oamenii se refugiau din calea invadatorilor tătari.
Liniştea şi aerul proaspăt de munte din Rodna ascund clipe importante ale istoriei românilor.
Se păstrează şi acum obiecte autentice din cetatea reconstruită de Petru Rareş în secolul al XVI lea. Specialiştii spun că pe vremuri biserica greco-catolică de astăzi, era o biserică dominicană, înconjurată de ziduri de apărare împotriva tătarilor.
Când zidurile de apărare nu au mai făcut faţă, locuitorii cetăţii Rodna s-au retras în catacombe.
Pe pereţii plini de istorie ai bisericii care pe vremuri era considerată o bijuterie medievală, abia se mai zăresc picturile.
Primaria Rodna vrea sa acceseze 2 milioane de euro pentru a reabilita ruinele și catacombele vechii cetăți a Rodnei. Edilii au mari şanse de reuşită, pentru vorbim despre nişte proiecte eligibile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰