Antena Meniu Search
x

Românce care au schimbat istoria!

Româncele sunt renumite pentru frumuseţea lor, însă în spatele aparenţelor se află atribute excepţionale! Ştiaţi că prima femeie neurochirurg din lume a fost româncă?

Sofia Ionescu Ogrăzeanu s-a născut în Fălticeni în anul 1920 şi a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti sub îndrumarea lui Dimitrie Bagdasar. Ea a fost prima femeie neurochirurg din lume. În anul 1944, face prima ei operaţie pe creierul unui copil care căzuse victimă unui bombardament.

"Această operație mi-a decis viața pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni", povesteşte aceasta.

Maria Cuţarida este prima femeie medic din România. S-a născut în anul 1857, în Călăraşi şi a absolvit Facultatea de Medicină la Universitatea din Montpellier, iar stagiatura şi pregătirea doctoratului au avut loc în Paris. Pentru că şi-a făcut studiile peste graniţă, ea şi-a echivalat diplomele în ţară şi a trecut examenul cu Magna cum laude.

Şi-a desfăşurat activitatea la Spitalul Brâncovenesc, dar a mai lucrat şi în spitalul Filantropia şi la fabrica de tutun din Bucureşti unde asista medical 2000 de muncitoare. Aici, pune bazele unei creşe interne care primea copiii angajatelor.

Ana Ipătescu, una dintre cele mai mari simboluri ale Revoluţiei Paşoptiste, pare uneori pierdută în negura istoriei, spre deosebire de compatrioţii ei bărbaţi. Născută în anul 1805 în București, într-o familie din burghezia vremii, aceasta a participat la numeroase întâlniri ale Frăţiei. A fost apoi în fruntea mulţimii bucureştene care sprijinea mişcarea revoluţionară şi a reuşit, cu un singur gest, în 1848, să dejoace contrarevoluţia care ameninţa mişcarea de eliberare iniţiată de paşoptişti.

Medicul Ana Aslan este una dintre cele mai cunoscute femei din Roamânia. Ea a fost membru al Academiei Române şi specialistă în gerontologie. În adolescenţă termina Şcoala Centrală din Bucureşti şi se îndreaptă întâi către prima pasiune a vieţii sale: aviaţia. Cu toate acestea, Ana Aslan alege medicina şi pentru a-şi convinge familia să o lase să se înscrie la facultate, intră în greva foamei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Românce care au schimbat istoria!