Românii din diaspora pot vota anticipat sau prin corespondenţă la prezidenţiale
Românii din diaspora ar putea vota anticipat sau prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din acest an. După lungi discuţii, parlamentarii au hotărât astăzi, într-o Comisie Specială - modificarea legii electorale pentru scrutinul din toamnă.
Românii din diaspora ar putea vota anticipat sau prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din acest an. După lungi discuţii, parlamentarii au hotărât astăzi, într-o Comisie Specială - modificarea legii electorale pentru scrutinul din toamnă.
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru modificarea legilor în materie electorală a decis astăzi ca votul la alegerile prezidenţiale să dureze trei zile în diaspora, astfel că românii aflaţi în străinătate vor vota vineri, de la ora 12 la ora 21, sâmbătă şi duminică de la ora 07 la ora 21.
O modificare extrem de importantă se referă şi la cei care la ora închiderii urnelor se află la rând astfel că, deşi se va declara încheiat procesul de votare, cetăţenii care stau la momentul respectiv la coadă, atât în sediul secţiei de votare cât şi în afara lui, vor fi lăsaţi să îşi exercite dreptul până la ora 23 si 59 de minute.
Membrii comisiei de votare vor verifica, la ora 21, cate persoane mai sunt în aşteptare la urne şi vor decide şi ordinea în care aceştia vor avea acces în secţie.
- CCR a respins contestația împotriva deciziei BEC privind înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu
- Cum îşi caracterizează Elena Lasconi contracandidaţii: Simion - huligan, Antonescu - leneş, Ponta - impostor,...
- Crin Antonescu nu se consideră un politician depășit: "Sunt cel mai actual dintre candidații la președinție"
- Victor Ponta şi Nicuşor Dan se luptă umăr la umăr pentru un loc în turul 2. De ce nu şi-a anunţat Călin...
- Cine face parte din "comandamentul digital", echipa special creată de BEC pentru monitorizarea reţelor sociale în...
De asemenea, Comisia specială a stabilit ca pentru diaspora la alegerile prezidenţiale din acest an alături de votul clasic și votul anticipat să funcţioneze şi votul prin corespondenţă.
De asemenea, noua lege prevede şi ca Guvernul să anunţe data alegerilor cu cel puţin 75 de zile înainte de ziua votului, nu 60, ca până acum.
Modificările vin după ce, la alegerile europarlamentare şi referendumul din luna mai, zeci de mii de români au stat câte 7 sau chiar 9 ore la coadă ca să îşi exprime opinia electorală, iar mulţi n-au apucat să voteze deloc.
Toate aceste modificări însă vor fi votate abia săptămâna viitoare, în Parlament.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰