Meniu
Search
x

Mii de români sunt supravegheați din aer, cu elicopterele, pe perioada stării de urgență

Mii de români sunt monitorizaţi din aer zilnic. Cu şapte elicoptere şi o vedere de ansamblu, piloţii şi poliţiştii se asigură că restricţiile pe timp de pandemie sunt respectate de toată lumea.

De Corina Matlinschi la 29.04.2020, 23:16
Vezi și
  • Sunt supravegheate localități din Ialomița, Prahova, Galați și Giurgiu.
  • Fiecare elicopter are un echipaj alcătuit din patru persoane.

Chiar şi pentru echipajul de zbor, în vreme de stare de urgenţă, regulile de prevenţie sunt esenţiale în fiecare misiune. 

"Rămâneţi în case! Păstraţi distanţa socială!", este îndemnul pe care românii din toată ţara îl aud zilnic. Cu ajutorul elicopterelor, forţele de ordine se asigură că oamenii îl şi respectă. 

De mai bine de o săptămână, mai multe cartiere bucureştene, dar şi localităţi din judeţele Ialomiţa, Prahova, Galaţi şi Giurgiu sunt supravegheate de sus.

Marian Enache, locţiitorul comandantului Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti: Aceste misiuni de supraveghere le-am executat în ultima perioadă. Misiuni de survolare şi supraveghere a zonelor unde se află persoane care execută activităţi infracţionale, cu preocupări infracţionale. A zonelor în care colegii din IGPR au informaţii că se află persoane, grupuri de persoane sosite din străinătate recent şi trebuiau monitorizate.

Şirul de misiuni aeriene, fără precedent în România, a început la o zi de la scandalul din cartierul Rahova, unde mai multe echipaje de poliţişti, jandarmi şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale au intervenit la o petrecere ilegală cu zeci de oameni. Iar petrecăreţii au răspuns cu violenţă.

Marian Ciornei, pilot: Am fost în primul echipaj care a executat genul acesta de misiune. În momentul în care aud şi văd elicopterul, dacă noi insistăm pe zona respectivă, în care ei sunt adunaţi, încep să părăsească locaţia, să se disperseze.

În elicopter sunt patru membri ai echipajului. În faţă, bineînţeles, doi piloţi, iar în spate, un poliţist al Inspectoratului General al Poliţiei Române şi un operator FLIR. Ce se întâmplă mai exact aici, în aer? Aici, poliţistul şi operatorul au un sistem simplu de monitorizare. Toate imaginile ajung pe acest monitor şi pe laptot. Iar mai departe sunt înregistrate şi transmise în timp real către centrul de comandă.

Marian Enache, locţiitorul comandantului Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti: Cei de la sol trebuie să se caţere peste gard să vadă ce e în curtea omului. De sus se vede absolut tot şi cu înregistrare, după aceea, dumnealor pot să deruleze în faţa unui calculator să-şi ia datele necesare.

Pe timp de noapte, misiunile sunt mult mai solicitante, spun piloţii cu zeci de ani de experienţă.

Marian Ciornei, pilot: Trebuie să se realizeze o coordonare foarte bună. Folosim şi farul de căutare pe timp de noapte, care este şi un element de descurajare.

Misiunile de monitorizare şi de supraveghere din aer vor continua şi în zilele următoare, mai ales în weekendul următor, cu 1 mai.

Fiecare misiune este pusă la punct la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar piloţii o află doar înainte de decolare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Mii de români sunt supravegheați din aer, cu elicopterele, pe perioada stării de urgență