Românii care pleacă în vacanță în Grecia și Bulgaria trebuie să completeze un formular special
În vremea coronavirusului, vacanţa devine un joc al încrederii între turist şi ţara unde merge în concediu. Sinceritatea începe o dată cu împachetarea bagajelor. Pentru a intra în Grecia sau Bulgaria, trebuie să completăm un formular cu detalii despre durata șederii, locul unde ne cazăm şi ţările pe care le-am tranzitat. Iar în Cipru sau Muntenegru nu intrăm fără test de coronavirus.
- Românii ar trebui să precizeze, printre altele, locul unde se cazează și durata șederii.
- Românii care merg în Cipru și Muntenegru trebuie să-și facă test de coronavirus.
Cu testul sau formularul pe propria răspundere, aşa începe vacanţa vara aceasta. Cipru şi Muntenegru sunt statele care ne cer să avem un test negativ pentru a ajunge la plajă.
Pentru Bulgaria, Grecia sau Croaţia este suficientă o declaraţie scrisă. Sunt şi state europene care se tem să ne deschidă graniţele din cauza numărului mare de infectări. Malta nu ne primeşte, Danemarca doar în anumite condiţii, iar Estonia şi Slovacia ne bagă 14 zile în carantină.
Testul pe care trebuie să îl arătăm vameşilor în anumite ţări se poate face doar la o clinică privată sau de către un cadru medical şi nu poate fi cumărat de pe internet.
Testele rapide nu sunt luate în considerare de niciun stat.
- Cum a reuşit o britanică să zboare către o insulă paradisiacă cu doar 1£: "Nu aveam economii puse deoparte...
- Val de aer polar peste Grecia. Ninsori și frig extrem, după temperaturi de peste 33 de grade Celsius
- Expoziţie religioasă, vandalizată de un politician grec, la Galeria Naţională din Atena. Era însoţit de soţie...
- Mii de oameni protestează în Grecia, la doi ani după accidentul feroviar de la Tempi. Peste 60 de persoane au fost...
- Turist german de 61 de ani, arestat în Grecia după ce a încercat să fure un artefact antic. Risca până la 10...
Călătoria spre plajele Eladei începe cu două zile înainte de a pleca la drum, în faţa calculatorului sau a telefonului, unde trebuie să completăm o declaraţie pe propria răspundere. Un document similar ne trebuie şi dacă mergem în Bulgaria sau Croaţia.
Scriem oraşul, adică destinaţia în cazul nostru, din nou se introduce codul poștal, numele hotelului, strada, numărul pentru urgenţe, adică se lasă datele de contact ale altei persoane.
După completarea formularului on-line, veți primi un QR COD pe care îl veți downloada pe telefon sau printa pe suport de hârtie pentru a fi scanat de Poliția de Frontieră împreuna cu documentele de călătorie.
Cu un astfel de test în buzunar, nu însemnă şi că am scăpat de emoţii, pentru că la graniţă, grecii, în mod aleatoriu, ne pot selecta să facem şi un test pentru coronavirus.
Marius Berca, manager agenţie turism: Sunteţi obligată să acceptaţi testarea, iar răspunsul la test vine în 24 de ore. Există obligativitatea ca 24 de ore să stea în camera de hotel, unde are făcută rezervarea, dar cu siguranță asta este o perioadă maximă, testul poate veni şi mai repede.
Sunt condiţii de călătorie care se pot schimba de la o săptămâna la alta. Cu o rată de infectări de peste 17%, la suta de mii de locuitori, ţara noastră ar putea reintra pe lista ţărilor pentru care restricţiile de călătorie se pot întoarce în forţă pe perioada verii, dacă epidemia nu este ţinută sub control.
Deocamdată, lista ţărilor unde putem călători fără a fi izolaţi la întoarcere a fost îngheţată, astăzi, cu toate că ar fi trebuit să fie actualizată în fiecare zi de luni. Reprezentanţii Centrului European de Control al Bolilor nu a revizuit criteriile pe baza cărora se fac aceste liste, aşa că, până la eventuale modificări, ţările "verzi" rămân cele comunicate săptămâna trecută, iar pe ea se află, pentru moment, şi ţara noastră.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰