Tot mai mulţi români se plâng că majoritatea veniturilor se duc pe alimente
Alimentele tot mai scumpe devorează veniturile românilor. Deşi salariul mediu a depăşit 3000 de lei, scumpirile vin în ritm alarmant. Aproape jumătate din câştigurile lunare ale angajaţilor se duc pe mâncare. Când trag linie, le rămân puţini bani pentru haine, cărţi sau vacanţe.
Alimentele tot mai scumpe devorează veniturile românilor. Deşi salariul mediu a depăşit 3000 de lei, scumpirile vin în ritm alarmant. Aproape jumătate din câştigurile lunare ale angajaţilor se duc pe mâncare. Când trag linie, le rămân puţini bani pentru haine, cărţi sau vacanţe.
Deşi salariul mediu net a crescut cu 14% în ultimul an, majorarea lefurilor este vizibilă doar pe fluturaşul de salariu, nu şi în coşul de cumpături, se plâng tot mai mule familii.
În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 19%. Nici fructele nu sunt mai ieftine. Preţurile s-au majorat cu 16 procente. Cât despre carne, românii trebuie să achite cu 7% mai mult pentru un kilogram.
Salariile, fie ele şi mai mari, nu ţin pasul cu scumpirile.
Pentru a face faţă cheltuielilor, mulţi aleg produse mai ieftine şi mai slab calitative.
Românii spun că mâncarea este atât de scumpă încât peste jumătate din veniturile lor lunare sunt destinate alimentelor. Doar cinci la sută din cât câştigă ajung pentru recreere.
Echilibrarea veniturilor şi cheltuielilor rămâne o provocare grea pentru cei care trebuie să îşi drămuiască fiecare leu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰