România a dispărut de pe harta turismului în 2020

De Alexandra Marin.
Publicat: 20.10.2020, 21:54.
Actualizat: 20.10.2020, 22:00

România aproape că a dispărut de pe harta turistică a lumii în 2020. Dacă anul trecut ne-au vizitat în jur de 2,8 milioane de străini, anul acesta contabilizăm până acum mai puţin de 400 de mii, cei mai mulţi sosiţi în călătorii de afaceri.

Locul în care se resimte poate cel mai bine lipsa turiştilor străini din Capitală este Centrul Vechi. Dacă în anii trecuţi, indiferent de anotimp sau de oră, zona era animată de oameni din toate colţurile lumii, acum numeri pe degete vorbitorii altor limbi.

Reporter: Cum e centrul vechi fără străini?

Alina - PR localuri: Deprimant. Extrem de trist. Străinii erau dornici de socializare, să guste mâncărurile noastre, să aibă o experienţă despre noi.

Reporter: De când nu ai mai văzut un străin la masă?

Alina - PR localuri: De anul trecut.

În restaurantul lui Ronen, înainte de pandemie, 80% dintre clienţi nu erau români.

Ronen Meri - proprietar restaurant: Au fost şi zile în care nu a fost nimeni. Centrul vechi fără străini e mort. Aşa simţi. Asta e energia. Acum zici că cineva a pus o bombă aici. Aşa simţi.

Institutul Naţional de Statistică a strâns date pe primele 8 luni ale acestui an, pe care le-a comparat cu cele de anul trecut. Dacă în 2019, doar până la finalul lunii August vizitaseră ţara noastră aproape 2 milioane de străini, anul acesta, numărul acestora a scăzut la 360.000.

Vladimir Alexandrescu - purt. de cuv. INS: Majoritatea din ţări cu care românia are parteneriate de afaceri.

Reporter: De ce au venit?

Vladimir Alexandrescu - purt. de cuv. INS: Clar pentru afaceri, nu pentru turism propriu-zis. Clasametul are pe primul loc Germania, cu vreo 40.000, o cifră extrem de mică, după care Italia, Israel, Franţa şi Regatul Unit.

Turismul de agrement a fost aproape imposibil de desfăşurat dacă luăm în calcul restricţiile aduse de starea de urgenţă şi de alertă.

Ovidiu Tudor - preşedinte Asociaţia Incoming România: Anul acesta ateptam hiar o creştere datorată campionatului european de fotbal, dar şi a creşterii de pe piaţă. Din creştere, ne-m trezit într-un an aproape sabatic şi fără turişti deloc.

Ovidiu promovează străinilor ţara noastră şi ştie mai bine ca oricine cât de dificil a fost ca România să înceapă să devină atractivă peste hotare. În anul în care se aştepta boom-ul, a venit însă pandemia.

Ovidiu Tudor - preşedinte Asociaţia Incoming România: Am pierdut pe tot sezonul care s-ar fi încheiat acum cam 90% din turişti. Adică am pierdut cel puţin două milioane şi jumătate de turişti şi el puţin un miliard de euro, fără să pun la socoteală serviciile conexe.

Restricţii au fost peste tot în Europa, însă alte ţări s-au descurcat mai bine să atragă turişti. Grecia, Franţa sau Italia, calculează şi ele pagubele. În lunile de vară, numărul turiştilor a scăzut şi aici cu până la 50%.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro