Antena Meniu Search
x

20 de camioane cu ajutoare au plecat din Piața Victoriei spre Republica Moldova

După podul de flori, vine podul de echipamente medicale. România a trimis cu mult alai 20 de camioane de ajutoare către Republica Moldova. Maşinile au defilat în Piaţa Victoriei, premierul a ţinut un discurs şi abia apoi convoiul a plecat către vecinii de peste Prut. De la Chişinău, mult-lăudatul gest de solidaritate nu e privit cu ochi buni. Deputaţii socialişti spun că vine prea târziu: carantina e pe sfârşite şi moldovenii au primit deja sprijin din Ungaria, China şi Rusia.

de Redactia Observator

la 06.05.2020, 23:38

Vezi și
  • Camioanele cu ajutoare vor ajunge joi în Republica Moldova
  • Premierul de peste Prut susține că sunt lecții de învățat de la medicii moldoveni

Ajutoarele sanitare acordate de Guvern Republicii Moldova au fost motiv de paradă. Ploaia şi fluierele poliţiştilor care au încercat să ţină în frâu traficul din Piaţa Victoriei au marcat festivitatea.

20 de camioane încărcate cu echipamente de protecţie şi cu medicamente au stat încolonate zeci de minute.

Ludovic Orban, premierul României Acum 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, frontiera dintre România și fosta URSS, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de flori. Astăzi Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova.

În total, vor ajunge în Republica Moldova 500 de mii de măşti, 25 de mii de combinezoane, 25 de mii de litri de biocide, 45.000 de litri de flacoane de spirt, viziere, ochelari şi medicamente.

Ludovic Orban, premierul României - Am alocat bani din Fondul de rezervă al Guvernului către Ministerul Sănătăţii, care a achiziţionat materialele şi echipamentele de la UNIFARM sau de la alţi furnizori.

Licitaţia fost lansată vineri, pe 1 mai, iar luni s-a şi încheiat.

Ludovic Orban, premierul României - În baza decretului prezidențial și a măsurilor aferente, se poate derula o astfel de achiziție rapidă. Sunt totuși foarte multe semne de întrebare pe aceste achiziţii. Deja s-a anunţat o comisie de anchetă în Parlament. Achiziţii s-au făcut de către ONAC, sunt transparente toate aceste achiziții, și de către ministere, iar între companiil, e compania Ministerului Sănătății - UNIFARM, care, de asemenea, a făcut achiziții într-un regim de competitivitate uriașă.

Licitaţia s-a făcut rapid, dar drumul până în Republică nu a fost la fel de lin. La scurt timp după ce a plecat din Piaţa Victoriei, convoiul s-a oprit, fără nicio explicaţie, pe Bulevardul Kiseleff.

Ajutorul mult-lăudat la Bucureşti e însă aspru criticat la Chişinău. Politicienii moldoveni spun că ajutorul vine prea târziu şi are iz de populism.

Iar despre cei 50 de medici români care au plecat de săptămâna trecută să îi ajute pe medicii moldoveni, prim-ministrul moldovean are o părere proprie.

Ion Chicu, premier Republica Moldova Rata deceselor în Republica Moldova din cauza coronavirusului este de 3 procente. În România este 5,7. De aceea toţi cei care vin la noi să ne ajute au şi oportunitatea să înveţe de la medici cum se tratează asemenea boli.

Echipamentele de protecţie şi medicamentele vor ajunge joi în Republica Moldova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » 20 de camioane cu ajutoare au plecat din Piața Victoriei spre Republica Moldova