Video

România e pe locul întâi în Uniunea Europeană, la numărul de mame sub 15 ani

De Redactia Observator.
Publicat: 23.02.2021, 21:16.
Actualizat: 23.02.2021, 21:16

Dacă introducerea educaţiei sexuale în şcoli e prilej de nesfârşite dezbateri şi zero decizii concrete, mai puţină vâlvă face faptul că România e în continuare pe locul întâi în Uniunea Europeană, la numărul de mame minore. Tinere mai mici de 19 ani au născut peste 19.000 de copii în 2019. Asta spun statisticile, însă cifrele ar putea fi mult mai mari. Pentru că există mame copil care nu sunt în evidenţa niciunui medic. 

Cu două săptămâni înainte să termine clasa a 8-a, Marinela a născut primul copil.

Experienţa a maturizat-o pe Marinela peste noapte. A renunţat la şcoala, dar la fetiţă nu. Şi-a asumat rolul de copil cu copil, cu tot ce implică asta.

Marinela Cristel: ”Când am văzut că am copil în brațe nu m-a mai dus gândul să mă duc să mă joc, m-am gândit la copilul meu. Aveam o păpușă vie în casă”

Acum are 28 de ani şi 8 copii. Pe cei mai mici, 3, îi ţine acasă, toţi într-o singură cameră. Cei 5 mai mari sunt în centre pentru Protecţia Copilului.

Marinela Cristel, mama: ”Eu nu am avut o viața bună, nu mama și fiica, prietene să pot vorbi”

Tatăl copiilor e cu 10 ani mai mare şi sunt împreună de când Marinela avea 15 ani.

Anual, mii de minore din România devin mame copii

Ca ea, anual, mii de minore din România devin mame copii. Cel mai recent caz - duminică, la Buzău, atunci când o fetiţă de 14 ani a născut un băieţel. Părinţii spun că nu şi-au dat seama că e însărcinată.

Gabriela Alexandrescu, Salvaţi Copiii: Din toate naşterile din 2019, 756 sunt de la mame cu vârsta sub 15 ani şi aproape 18.000 de naşteri la mame cu vârstă între 15 şi 19 ani”

Dacă introducerea educaţiei sexuale în şcoli nu trece niciodată de faza dezbaterii, acum ar putea fi mai simplu pentru o adolescentă să renunţe la sarcină.

Pe 29 decembrie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial Ghidul Naţional pentru Prevenirea Sarcinii prin avort medicamentos.

Livia Ognean, medic: ”O fetiţă care are mai mult de 16 ani, se poate duce la un medic ginecolog si se face aceasta intrerupere fara sa fie prezenti parintii. Acest tratemnt era prohibit”

1 din 6 adolescente va naște al doilea copil până la 18 ani

România e pe locul 1 în Uniunea Europeană, cu cele mai multe mame sub 15 ani. Iar una din 6 adolescente care au născut înainte de această vârstă va avea un al doilea copil până să împlinească 18 ani.

Mureş, Dolj, Braşov şi Bacău sunt judeţele cu cele mai multe mame minore. 64% dintre ele au renunţat la şcoală înainte de sarcină, iar multe şi-au abandonat copiii după naştere.

Maria Stamatin, medic: ”Aceste fetiţe nu merg niciodată la un medic, nu vor fi evaluate din niciun punct de vedere. Ele pot să nască un copil cu o malformaţie care uneori nu e compatibilă cu viaţa. Naşterea prematură e frecventă la aceste fetiţe, cu toate complicaţiile ei”.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a anunţat azi că Ministerul Sănătăţii ia în calcul obligativitatea introducerii cât mai curand a educaţiei sexuale în şcoli.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • pe 24.04.2018 la 19:55
România are cele mai multe mame minore! Doar anul trecut, peste 9000 de copii au dat naştere altor copii
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...