Antena Meniu Search
x

Video România e pe locul întâi în Uniunea Europeană, la numărul de mame sub 15 ani

Dacă introducerea educaţiei sexuale în şcoli e prilej de nesfârşite dezbateri şi zero decizii concrete, mai puţină vâlvă face faptul că România e în continuare pe locul întâi în Uniunea Europeană, la numărul de mame minore. Tinere mai mici de 19 ani au născut peste 19.000 de copii în 2019. Asta spun statisticile, însă cifrele ar putea fi mult mai mari. Pentru că există mame copil care nu sunt în evidenţa niciunui medic. 

de Redactia Observator

la 23.02.2021, 21:16

Vezi și
  • Anual, mii de minore din România devin mame copii.
  • România e pe locul 1 în Uniunea Europeană, cu cele mai multe mame sub 15 ani.

Cu două săptămâni înainte să termine clasa a 8-a, Marinela a născut primul copil.

Experienţa a maturizat-o pe Marinela peste noapte. A renunţat la şcoala, dar la fetiţă nu. Şi-a asumat rolul de copil cu copil, cu tot ce implică asta.

Marinela Cristel: ”Când am văzut că am copil în brațe nu m-a mai dus gândul să mă duc să mă joc, m-am gândit la copilul meu. Aveam o păpușă vie în casă”

Acum are 28 de ani şi 8 copii. Pe cei mai mici, 3, îi ţine acasă, toţi într-o singură cameră. Cei 5 mai mari sunt în centre pentru Protecţia Copilului.

Marinela Cristel, mama: ”Eu nu am avut o viața bună, nu mama și fiica, prietene să pot vorbi”

Tatăl copiilor e cu 10 ani mai mare şi sunt împreună de când Marinela avea 15 ani.

Anual, mii de minore din România devin mame copii

Ca ea, anual, mii de minore din România devin mame copii. Cel mai recent caz - duminică, la Buzău, atunci când o fetiţă de 14 ani a născut un băieţel. Părinţii spun că nu şi-au dat seama că e însărcinată.

Gabriela Alexandrescu, Salvaţi Copiii: Din toate naşterile din 2019, 756 sunt de la mame cu vârsta sub 15 ani şi aproape 18.000 de naşteri la mame cu vârstă între 15 şi 19 ani”

Dacă introducerea educaţiei sexuale în şcoli nu trece niciodată de faza dezbaterii, acum ar putea fi mai simplu pentru o adolescentă să renunţe la sarcină. 

Pe 29 decembrie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial Ghidul Naţional pentru Prevenirea Sarcinii prin avort medicamentos.

Livia Ognean, medic: ”O fetiţă care are mai mult de 16 ani, se poate duce la un medic ginecolog si se face aceasta intrerupere fara sa fie prezenti parintii. Acest tratemnt era prohibit”

1 din 6 adolescente va naște al doilea copil până la 18 ani

România e pe locul 1 în Uniunea Europeană, cu cele mai multe mame sub 15 ani. Iar una din 6 adolescente care au născut înainte de această vârstă va avea un al doilea copil până să împlinească 18 ani.

Mureş, Dolj, Braşov şi Bacău sunt judeţele cu cele mai multe mame minore. 64% dintre ele au renunţat la şcoală înainte de sarcină, iar multe şi-au abandonat copiii după naştere.

Maria Stamatin, medic: ”Aceste fetiţe nu merg niciodată la un medic, nu vor fi evaluate din niciun punct de vedere. Ele pot să nască un copil cu o malformaţie care uneori nu e compatibilă cu viaţa. Naşterea prematură e frecventă la aceste fetiţe, cu toate complicaţiile ei”.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a anunţat azi că Ministerul Sănătăţii ia în calcul obligativitatea introducerii cât mai curand a educaţiei sexuale în şcoli. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » România e pe locul întâi în Uniunea Europeană, la numărul de mame sub 15 ani