România pune bariere în calea vieţii!
Mii de bolnavi se sting, în timp ce donatorii de organe sunt pierduţi în birocraţie. La două luni de la înfiinţarea unui Registru al Donatorilor, sistemul nu funcţionează cum ar trebui.
Medicii nu primesc la timp undă verde pentru transplant, iar notarii le cer bani românilor care vor să devină donatori, deşi acordul ar trebui să fie gratuit. Urmăriţi un material filmat cu o cameră ascunsă.
În acte, declaraţia prin care devii potenţial donator, e gratuită. Însă în realitate lucrurile stau altfel.
82 de lei e preţul pe care îl cere un notar pentru actul care ar putea salva mai multe vieţi. Marius e doar unul dintre miile de români care aşteaptă un miracol. Şi o inimă.
Marius are 37 de ani şi este, de peste un an, pe o listă de aşteptare. Dar donatorii întârzie să apară. Chiar dacă, teoretic, din februarie, orice român se poate înscrie în Registrul Donatorilor de Organe.
Şansele se irosesc, pentru că românii nu sunt încurajaţi să devină donatori încă din timpul vieţii. Iar cei care decid s-o facă, trebuie să scoată bani din buzunar, pentru că nicio faptă bună nu rămâne neplătită în România. Notarii le consideră aberaţii, iar medicii sunt disperaţi că, din această cauză, nu pot salva vieţi.
Mădălina şi George sunt împreună şi împart aceeaşi suferinţă. S-au cunoscut acum 10 ani, în spital. Amândoi primiseră câte un rinichi şi amândoi l-au pierdut din nou, câţiva ani mai târziu. Până când vor primi o altă şansă, depind de aparatul de dializă.
Soarta lor şi a mii de bolnavi din România stă în acest moment doar în mâna destinului. Şi a familiilor care, atunci când pierd pe cineva drag, au puterea să decidă dacă îi vor dona sau nu organele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰