Antena Meniu Search
x

Video Românii au făcut zeci de mii de tranzacţii imobiliare cu banii jos, în iulie, în ciuda crizei economice provocate de pandemia de coronavirus

Cine nu a cheltuit în pandemie şi a strâns banii acum investeşte. Şi nu oricum, ci cu banii jos. În topul tranzacţiilor sunt cele imobiliare. Iar în luna iulie aproape jumătate din toate contractele s-au făcut cu bani cash. Cele mai multe vânzări au fost în Capitală. Urmează Timiş şi Cluj.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 12.08.2021, 21:32

Vezi și
  • Specialiştii susţin că imobiliarele s-au scumpit cu 7% în ultimele luni.

Dacă tot e pandemie, mulţi n-au mai apucat să-şi consume economiile în concedii exotice. Aşa că au folosit banii pentru investiţii. Iar cele imobiliare au fost la mare căutare. Vânzările din iulie arată exact asta. 

În total, în luna iulie s-au tranzacţionat aproape 60 de mii de case, terenuri şi apartamente. Surprinzător este că doar pentru 27 de mii de astfel de imobile au fost contractate credite ipotecare. Alte peste 31 de mii au fost cumpărate cu banii jos. 

Toma Filipovici, președintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România: Sunt peste 70 la sută din tranzacţii făcute cu surse proprii și nu prin credit ipotecar, conform datelor ANCPI. 

Imobiliarele s-au scumpit cu 7% în ultimele luni

Cifrele diferă în funcţie de dezvoltator. 

Liria Themo, reprezentant dezvoltator imobiliar: Cam 25 la sută din apartamente sunt achiziţionate cu banii jos. Noi avem mulţi clienţi care sunt din corporaţii, tinere familii.

Anca Bidian, analist financiar: Acest an are o particularitate – am avut în prima parte a anului mult mai multe unități finalizate decât în anii precedenţi. Cumva am avut doi ani într-un an.

Cele mai multe tranzacţii au fost în București –  peste 10 mii. Urmează în clasament, dar la mare distanţă, Timiş şi Cluj, cu câte trei mii de imobile vândute. În partea de jos a topului sunt Caraș Severin, Călărași și Covasna. 

Toma Filipovici, președintele Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România: Există și partea psihologică în care poate au fost prinși într-un mediu nu atât de confortabil în lockdown și își doresc o poveste de locuire mai confortabil, mai mult spațiu, poate chiar curte.

Specialiştii spun că sunt două tipuri de cumpărători fără credite acum: cei care au fonduri dintr-o altă vânzare sau cei care vor să investească. Imobiliarele sunt văzute în continuare ca un mod de securizare a veniturilor, mai ales că preţurile cresc. Potrivit estimărilor, în primul trimestru din acest an locuinţele s-au scumpit cu aproximativ şapte procente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii au făcut zeci de mii de tranzacţii imobiliare cu banii jos, în iulie, în ciuda crizei economice provocate de pandemia de coronavirus