Antena Meniu Search
x

Românii, executați în masă de bănci

Zeci de mii de români riscă să îşi piardă casele pe care le-au pus garanţie pentru a lua credit de la bănci.

Vezi și

 Zeci de mii de români riscă să îşi piardă casele pe care le-au pus garanţie pentru a lua credit de la bănci. Instituţiile financiare au început să vândă împrumuturile cu restanţe unor firme de recuperare a creditelor.

Bogdan a fost foarte bucuros când a reuşit în 2008 să ia un credit pentru casă în valoare de 88 de mii de franci elveţieni în condiţii avantajoase. După câteva luni a descoperit că rata pe care o plătea, de 729 de franci, era cu o treime mai mare decât ar fi fost normal.

A discutat totuşi cu cineva. Cu un avocat care l-a ajutat să elimine clauzele abuzive din contract. În total, banca a fost nevoită să îi dea înapoi aproape 11 mii de franci elveţieni. Bani nemeritaţi, luaţi în numai şase ani de plată a creditului. În plus, acum plăteşte o rată mai mică.

Alţi români nu sunt atât de norocoşi. Au rămas în urmă cu plata ratelor şi riscă să îşi piardă casele. Iar procesul de evacuare va deveni în curând mult mai rapid. O bancă a vândut peste 3.500 de credite ipotecare restante unor firme de recuperare a creanţelor.

Mulţi dintre clienţii băncilor plătesc însă o rată umflată artificial de clauzele abuzive. Chiar şi cu 50%. Eliminarea lor înseamnă practic păstrarea locuinţei. Dar până să câştige clienţii în instanţă, executorul reuşeşte să vândă apartamentul. În final, clientul primeşte banii înapoi dar pierde casa. Există însă şi soluţii.

În plus, ultima hotărâre a Curţii de justiţie a Uniunii Europene le permite clienţilor să oprească procedura de executare silită dacă există clauze abuzive în contractul de credit. Până să se aplice această hotărâre în România, alte bănci vor vinde zeci de mii de credite imopbiliare. Aşa că numărul celor care ar putea fi scoşi din case ar putea ajunge la 200 de mii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Românii, executați în masă de bănci