Antena Meniu Search
x

Durere și lacrimi în familiile celor 9 români morți în accidentul din Ungaria. Trupurile lor au fost aduse acasă

Trupurile neînsufleţite ale celor nouă români care au murit în cumplitul accident din Ungaria au ajuns în ţară, la familii.

Vezi și

Trupurile neînsufleţite ale celor nouă români care au murit în cumplitul accident din Ungaria au ajuns în ţară, la familii. Ministerul Afacerilor Externe s-a ocupat de repatriere. Între timp, din Mureş, zeci de oameni pleacă în fiecare zi la muncă, în Slovenia. 

Pentru doar câţiva euro, lucrează zi-lumină pe plantaţiile de hamei. Din ţară pleacă şi se întorc cu cele mai ieftine curse. Îşi lasă vieţile în mâinile unor şoferi fără licenţe de transport, tocmiţi deseori chiar de angajatori. Reporterii Observator au mers până în Slovenia, pe urmele celor opt muncitori morţi în drum spre casă.

”A fost tare obosit şoferul. El nu s-a gândit la nimic, el tot cu Facebookul. El s-a dus din fermă în fermă să ceară oameni să-i aducă acasă”, spune o rudă îndoliată.

Din drumul de peste o mie de kilometri dintre România şi Slovenia, şoferul îşi făcuse o afacere. Apropiaţii spun că avea înţelegeri cu patronii de pe plantaţii din străinătate, care l-ar fi plătit pentru cursele cu muncitori.

În ziua tragediei, ar fi fost obosit. Pornise în cursa mortală tocmai din Germania, iar pe ceilalţi opt români i-ar fi luat de pe drum.

Şi Olimpiu Ruja, primul martor al accidentului, se ocupă cu transportul muncitorilor. Spune că are chiar şi câte trei curse pe săptămână. Dar nu îşi explică ce s-a întâmplat pe şoseaua îngustată din Ungaria.

Ruja Olimpiu, primul martor al tragediei: "Eu eram a treia persoană în spatele camionului când s-a întâmplat tragedia. Eu voiam să fac o filmare ca să vadă oamenii care trec pe acolo ce se întâmplă, ce e cu accidentul. Cel de la camion doar o dată a frânat."

Sunt mii de români care muncesc în Slovenia, o ţară cu tradiţie în cultivarea hameiului. Reporterii Observator au vizitat una dintre sutele de plantaţii de acolo. 

La 100 de kilometri de Ljubljana, zeci de români trudesc câte zece ore zi, sub soarele arzător.

Sunt femei, bărbaţi, chiar şi copii care nu au fost niciodată la şcoală. Cu mâinile negre, uscate şi rănite, sapă pământul şi culeg hameiul de pe vrejurile întinse pe câteva hectare. Conurile de hamei sunt o materie primă importantă la fabricarea berii. 

"Nu avem de lucru în România. Şi dacă avem, ne dau bani de ne batjocoresc!

mai bine venim să muncim la străini", se plânge unul dintre muncitorii români.

Fiecare ban câştigat e pus deoparte, pentru copiii lăsaţi acasă, în România. În grija rudelor, vecinilor sau a fraţilor mai mari. O mie de kilometri îi despart. Când pleacă, nu ştiu daca mai ajung. Cei mai mulţi se înghesuie în maşinile cunoştinţelor sau în dube pentru marfă. 

Înainte să plece, îşi sună familiile. Pe Fănel, reporterii Observator l-au găsit în lacrimi. Îi cunoştea pe românii care au pierit în Ungaria, iar acum are emoţii pentru propria lui viaţă.

Peste patru milioane de români trăiesc la fel, printre străini. Astăzi, de Ziua Românilor de Pretutindeni, au transmis un mesaj. 

Cei nouă români vor fi înmormântaţi mâine, în localităţile natale din Mureş. Observator duce mai departe campania Stop Live pe Facebook la volan. Dă like vieţii. Peste 22 de mii de oameni au semnat petiţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Durere și lacrimi în familiile celor 9 români morți în accidentul din Ungaria. Trupurile lor au fost aduse acasă