Antena Meniu Search
x

Video Românii nu se bucură de banii ''la plic'': "În niciun caz! Cine mi-a dat bani, am şi uitat că mi-a făcut un cadou''

Românii nu îi scriu des nici măcar lui Moş Crăciun - preferă surprizele, dar nu mereu le şi apreciază. Trei din zece dau mai departe cadourile pe care le-au primit. Cine vrea să evite o astfel de situaţie, poate dărui fie un voucher, fie direct bani. Astfel, primitorul îşi va putea alege singur cadoul. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 25.12.2022, 10:17

Vezi și

Ca să oferim bani, trebuie să cunoaştem foarte bine persoana care îi primeşte. Copiii se bucură atunci când bunicii le oferă, de exemplu, o sută de lei, să îşi cumpere ce doresc, dar mulţi adulţi nu se simt confortabil în această postură sau pur şi simplu preferă surprizele. 

"Un cadou, ceva simbolic.

De ce?

Banii vin şi pleacă.

Pe acelaşi subiect

Mai bine un cadou să îmi aduc aminte de ei."

"În niciun caz banii. Cine mi-a făcut cadou bani, am şi uitat că mi-a făcut un cadou. N-au nicio valoare."

"Cu bani aş putea să îmi cumpăr eu ce vreau din banii mei."

"Am salariu, nu am nevoie de bani. E interesant să primeşti un cadou, e surpriza aia de ce mi-a luat, ce mi-a luat.''

De ce nu le plac românilor banii ''la plic''

Explicaţia e simplă pentru această opţiune. 

Adrian Murariu, specialist în comunicare și etichetă: Banii sunt doar niște hârtii purtătoare de valoare. În sinea lor, banii nu sunt un cadou prea spectaculos.

Unii îi consideră importanți, iar să fim sinceri, alții nu îi consideră chiar așa importanți. Ci prețuiesc mai mult experiențele pe care viața le oferă, inclusiv atunci când vine vorba de cadouri. În schimb, economiştii sunt de altă părere. De sărbători, unii îşi doresc nu să cheltuie ci să pună o sumă la puşculiţă. 

Adrian Asoltanie, trainer educaţie financiară: Şansele să nimereşti pe cineva drag cu un cadou sunt foarte, foarte mici. Bani aruncaţi, frustrări şi de-o parte şi de cealaltă. 

O alegere financiar înţeleaptă ar fi banii. O alegere ceva mai personală ar fi un voucher. Opţiunea de compromis ar fi voucherele, care permit celui care le primeşte să îşi aleagă singur produsul potrivit. În caz contrar, cadoul ar putea fi oferit altcuiva.

Elena Cobianu, manager site fashion: Păstrează cadourile primite de la cunoştinţe drept amintire, dar nu le găsesc o utilitate anume, iar 29% preferă să ofere mai departe cadoul primit.

Acelaşi studiu, realizat pe 5.000 de persoane, spune că aproape 7 din 10 români se bucură atunci când primesc în dar...şosete. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Românii nu se bucură de banii ''la plic'': "În niciun caz! Cine mi-a dat bani, am şi uitat că mi-a făcut un cadou''