Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii nu se înghesuie să ocupe locurile de muncă apărute: "Lucrurile sunt dramatice"

Piaţa muncii se dezgheaţă. La fel şi problemele. Ai noştri au plecat în vest pe salarii mai bune, noi importăm muncitori de unde ne permitem, adică din Asia. Pe bani mai mulţi pentru că şi meseriaşii s-au scumpit.

de Andra Mitu

la 21.06.2021 , 20:24

  • Pe piaţa muncii din România sunt numeroase zone unde deficitul de specialişti este mare.

Golul lăsat de românii plecaţi la muncă peste hotare este din ce în ce mai greu de acoperit. Mihai are firmă de construcţii de trei decenii. S-a lovit de multe probleme de-a lungul anilor, dar acum i se pare mai greu ca niciodată să-şi păstreze muncitorii. 

Mihai, instalator: Am încercat să iau pe lângă mine anumite persoane, tineri. Într-o lună-două au văzut că e greu și s-au retras. Ziceau că de ce să lucrăm cu mâinile în mizerie?

Nici măcar salariile aproape la fel de mari ca-n vest nu-i conving să rămână pe şantiere. Un muncitor necalificat câştigă cel puţin 3000 de lei. Un muncitor specializat în finisaje primeşte 5000 de lei pe lună. Iar un sudor bun este remunerat chiar şi cu 7000 de lei pe lună. 

Vezi și

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC): Specializările de nişă, cum ar fi sudorii, acolo chiar lucrurile sunt dramatice. Avem câteva sute de sudori în România și avem nevoie de mii şi zeci de mii.

Pe acelaşi subiect

Adrian Trifan, inginer constructor: Avem nevoie atât de muncitori calificaţi pe partea de fierărie, dulgherie, zidărie, cât și muncitori necalificaţi. Am hotărât să repunem anunţuri de angajare. Din ce în ce mai puțini oameni vor să se angajeze sau măcar să sune, să spună ce pretenții salariale au sau ce conține acest job.

Salariul mediu ajunge şi la 8.000 de lei, în industria IT

Acum, în construcţii lucrează 350 de mii de oameni, dar ar mai fi nevoie de încă 600 de mii.

Adrian Negrescu, economist: Deficitul de forță de muncă se compensează în acest moment prin aducerea de muncitori din ţări precum Indonezia, Pakistan, Sri Lanka. 

Pe mai mulţi bani, însă. Potrivit Eurostat, ţara noastră a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri ale costului cu mâna de lucru din toată Europa: 5,6%. Media Uniunii Europene este de doar 1,7%. Avem nevoie de angajaţi şi-n alte sectoare cheie, spun experţii. În turism şi în IT, de exemplu 

Corina Diaconu, manager companie recrutare: Deficitul de personal din industria IT este cuprins între 15 mii și 20 de mii de oameni. Asta din cauza faptului că angajatorii nu reușesc să găsească tot timpul specializările pe care le caută.

Se întâmplă acest lucru şi pentru că sistemul de învăţământ nu reuşeste să ţină pasul cu nevoia din piaţă. 

Corina Diaconu, manager companie recrutare: Cele cinci universităţi politehnice de top, alături de cele 59 de instituţii de stat și aproape 170 de instituţii private nu reușesc să genereze în piață decât 9.500 de absolvenţi.

Salariul mediu pe economie în industria IT depăşeste 8000 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Românii nu se înghesuie să ocupe locurile de muncă apărute: "Lucrurile sunt dramatice"