Antena Meniu Search
x

Video Românii s-au înghesuit în centrele de vaccinare, în ultima zi de imunizare înainte de marea reprogramare

De mâine se opreşte vaccinarea pentru cei care au până în 65 de ani. Iar explicaţiile oficiale se contrazic: ba nu avem vaccinuri Pfizer, ba Moderna ne-a încurcat. Bomba o aruncă însă ministrul Sănătăţii: unul din trei români s-a vaccinat în afara platformei.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 27.01.2021, 21:08

Vezi și
  • Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că, din 28 ianuarie, se amână cu 10 zile vaccinarea persoanelor programate care deservesc zone esenţiale.
  • Potrivit ministrului Sănătății, unul din trei români s-a vaccinat în afara platformei.

În ultima zi de vaccinare înainte de marea reprogramare, românii s-au grăbit prin nămeţi să ajungă la Romexpo la timp. Doar că au ajuns şi înaintea vaccinului. Cu o oră şi jumătate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Carmen Noapteș, medic coordonator: ”Pentru mâine avem suplimentate. Pentru astăzi erau programați 357, pentru mâine 418, dar vorbim numai de centrul 4. Și pentru centrul 5 la fel, s-a suplimentat cu 30-40 de persoane”

În mijlocul scandalului legat de reprogramări, un tânăr face un gest de umanitate. Şi a donat programarea.

Marian Rădună, tânăr programat la vaccinare: ”Chiar dacă ma încadrez vă spun sincer că aş fi ipocrit, când noi mergeam şi duceam alimente bătrânilor, vârstnicilor şi celor care erau expuşi virusului şi acum, în momentul în care există acea speranţă în plus numit vaccin să mă duc să fur startul”.

În alt centru, o mamă în vârstă care se programase la vaccin a cedat locul fiicei, care are o boală cronică.

Medic centru de vaccinare: ”Se încadra pe grupa de risc. Mama avea programare în platforma, fiica nu. Nu am făcut nicio modificare în platformă, am trecut în registrul electronic pe care îl avem la nivelul instituţiei”

Calendarul dozelor de vaccin ajunse în România

Între timp, mii de românii sunt anunţaţi prin sms că au fost reprogramați.

Autorităţile au anunţat că pe 1 şi 2 februrie în România se vor folosi pentru vaccinare serurile Moderna. La fel şi din 7 februarie.

Aşa s-ar explica de ce la reprogramare mulţi au rapelul la 28 de zile.

Dar cum s-a ajuns în siatuţia de a reprograma 35 de mii de oameni în două săptămâni de la debutul imunizării în masă? Reporterii Observator au calculat câte doze au ajuns până astăzi în ţară.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Calendarul de livrare e progresiv. Pentru luna ianuarie vorbim de 150.000 de doze săptămânal”

Potrivit comunicatelor de presă oficiale: în jur de 740.000 de doze! Potrivit coordonatorului campaniei de vacinare însă:

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”La 26 ianuarie, am recepționat în total 784.349 de doze”.

Chiar şi aşa tot suntem pe minus.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit e generat în mare parte de faptul că în saptamana 18 - 24 ianuarie am receptionat cu cca 51,3% mai putin doze decât trebuiau să fie alocate - 93,340 de doze”.

1 din 3 români s-a vaccinat în afara platformei

Premierul Cîţu însă e de altă părere.

Florin Cîțu, premierul României: ”Pfizer nu pare ca nu a respectat. Ce nu s-a dat săptămâna trecută, am primit săptămâna aceasta. Dozele au fost compensate”

O explicaţie vine de la ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ”30% dintre vaccinari sunt in afara platformei de programare”

1,8 milioane de oameni s-au programat deja la vaccinare pana in luna aprilie. Autorităţile sunt cele care stabilesc ce vaccin primeşte fiecare român. Vă invităm să răspundeţi la sondajul de pe site-ul nostru, observatornews.ro, la întrebarea: Aţi vrea să puteţi alege cu ce ser vă vaccinaţi anti-Covid-19?

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Românii s-au înghesuit în centrele de vaccinare, în ultima zi de imunizare înainte de marea reprogramare