Antena Meniu Search
x

Romanii se imprumuta pentru a avea ultimul model de smartphone

Daca pana nu demult se imprumuta la banca pentru o plasma cu ecran mare, acum romanul se cauta in buzunar pentru ultimul model de smartphone

Vezi și

Studenta si innebunita dupa telefoane smart, Madalina a facut tot ce a putut sa aiba unul. Toti colegii de facultate aveau, deja, un astfel de gadget, iar ea risca sa piarda contactul cu "gasca". Nu a avut 500 de euro pentru modelul la care visa, asa ca a apelat la parinti. "Tatal meu are foarte multe puncte de loialitate la compania telefonica la care este abonat si putut sa obtina telefoane la un pret mult mai mic si mi-a luat si mie un telefon", a spus tanara.

Si alti tineri care viseaza la un smartphone primesc ajutor. "In primul rand, de la parinti si apoi de la mine, stransi de-a lungul timpului", a spus unul dintre ei.

Cine n-are parte de sprijinul parintilor, apeleaza la ofertele operatorilor telecom care subventioneaza o parte din costul telefonului in schimbul unui abonament pe un an sau chiar doi. "Am luat cu abonament, cred ca a fost o reducere de 350 de euro. Si inca vreo 100 de euro pe puncte si am ajuns sa il iau cu 150 de euro", a spus un alt iubitor de telefoane destepte. Adica a economisit 450 de euro pentru un model de top care costa 600 de euro.

La prima vedere, oferta operatorilor pare avantajoasa. Totusi, trebuie sa fim atenti la detaliile abonamentelor "cu de toate". "In general, cuprinde mai mult decat ai tu nevoie. Tot felul de servicii puse peste, astfel incat utilizatorul sa considere ca a platit un pret corect pe ratele la telefon", a declarat un analist al pietei telecom.

Abonamentele lunare pentru care primiti un smartphone de calitate medie pleaca de la circa 25 de euro pe luna si ajung la 65 de euro, pentru modelele de top. Un calcul simplu arata ca varianta unui abonament mai scump pentru un telefon de 600 de euro inseamna un cost total, pe doi ani, de peste 1.500 de euro.

In cazul in care alegeti un abonament mai putin generos, sa zicem de 20 de euro, si faceti imprumut la banca pentru a cumpara telefonul in rate, in doi ani, costul total ar trece de 1.100 de euro. Rezulta o economie de 400 euro, in doi ani. Varianta castigatoare nu e, insa, la indemana oricui. Bancile sunt stranse la punga si cer multe documente ca sa dea un credit. Asa ca, pentru multi romani, desi mai scumpa, varianta abonamentelor generoase ramane cea mai folosita.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Romanii se imprumuta pentru a avea ultimul model de smartphone