Românii și viața fără cash. S-au împlinit 51 de ani de când bancomatul a schimbat viaţa tuturor. Când a apărut primul aparat în România
S-au împlinit 51 de ani de când un aparat a schimbat viata tuturor: bancomatul.
S-au împlinit 51 de ani de când un aparat a schimbat viata tuturor: bancomatul. E drept, în România a apărut mult mai târziu, însă acum aproape niciun locuitor din marile oraşe nu îşi mai poate imagina viaţa fără card bancar. De la covrigăria din colţul străzii până la plăţile online - totul se poate achita cu ajutorul portofelului electronic.
Şi tot mai mulţi duc o viaţă fără cash. Doar cu micul portofel electronic. Reporterii Observator au făcut un tur prin centrul vechi al Capitalei şi au remarcat cum totul se învârte în jurul plăţilor cu cardul.
Cu cardul poate plăti şi cine vrea să închirieze o bicicletă. Este mai comod, chiar dacă sumele achitate sunt mici.
În România există aproape 17 milioane de carduri, potrivit celor mai recente date ale BNR. Totodată, în ţara noastră se fac extrageri de numerar de la aproape 12 milioane de ATM-uri.
Iar dacă britanicii au avut primul bancomat în 1965, adică acum fix 51 de ani.
Florinel Kiss, de la Asociaţia Marilor Retaileri online: "Noi am avut primul ATM în România în 1995. Era pentru persoane juridice, care aveau cont în dolari şi trebuia să aibă o sumă minimă în cont de cinci mii de dolari la acea vreme."
Acum, oamenii nu doar că preferă să achite cu cardul în restaurante şi magazine, ci şi...online, de pe mobil sau laptop.
Florinel Kiss, de la Asociaţia Marilor Retaileri online: "25% din cumpărători aleg să plătească cu cardul online. E o creştere mare. Dacă ne uităm la anul trecut, media era undeva la 15%."
Sunt însă şi români care se desprind cu greu de portofelul care le arată clar cum stau cu finanţele.
În ţări precum Suedia a devenit foarte greu să foloseşti bani cash, pentru că toate plăţile se fac cu cardul.
La noi, doar anul trecut românii au efectuat plăţi cu cardul în valoare de 63 de miliarde de lei, arată datele Băncii Naţionale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰