Meniu
Search
x

Românii sunt proprietari pe datorie. Suntem codaşi în Europa când vine vorba de plătit facturi

Avem cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Europa, dar suntem printre ultimii atunci când trebuie să achităm facturile la apă, gaze sau căldură.

De Redactia Observator la 10.09.2019, 14:42
Vezi și

Avem cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Europa, dar suntem printre ultimii atunci când trebuie să achităm facturile la apă, gaze sau căldură. Din cele şapte milioane de gospodării din ţara noastră, peste un milion nu şi-au plătit la timp facturile anul trecut, arată ultimele date INS. Grav este că din cauza unui singur rău-platnic ajung să sufere sute de familii.

Într-un bloc aflat chiar în centrul Capitalei, mii de oameni trăiesc în condiţii rudimentare, din cauza unei singure familii. Şi a unei legi care nu rezolvă decât teoretic astfel de probleme. Are peste 500 de apartamente şi garsoniere.

De cinci ani nu mai este conectat la apă caldă şi căldură. Doar la RADET restanţa se ridică la peste 140 de mii de euro.

Legea adoptată anul trecut prevede că atunci când o persoană nu plăteşte întreţinerea mai mult de trei luni şi strânge o datorie mai mare de două mii de lei, asociaţia de proprietari poate cere sechestru pe apartament, la Direcţia de Taxe şi Impozite.

Din acel moment, rău-platnicul nu-l mai poate vinde, dar îl poate închiria. Practic, însă, datoriile se recuperează doar în instanţă, prin executare silită. Un proces care poate dura ani întregi.

Din cele peste şapte milioane de gospodării din ţara noastră, peste un milion au întârziat anul trecut plata întreţinerii, arată datele Mulţi au uitat sau n-au putut să achite în 30 de zile nici facturile la curent sau la serviciile de telefonie mobilă.

În topul rău-platnicilor, conduc locuinţele în care sunt şi şomeri, urmate de gospodăriile din care fac parte doi adulţi şi trei copii şi casele cu un părinte singur. Sunt, însă, şi cazuri fericite.

Unde apar restanţele, apar şi problemele. Apa caldă şi căldura se taie după două facturi consecutive neachitate, apa rece după patru facturi neplătite, iar energia electrică - după cinci luni de restanţe. Statisticile plasează România pe locul patru, în topul datornicilor. Mai prost decât noi stau doar grecii, italienii şi bulgarii.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Românii sunt proprietari pe datorie. Suntem codaşi în Europa când vine vorba de plătit facturi