Antena Meniu Search
x

Roşiile autohtone, preferatele românilor

Pandemia a prins bine roşiilor româneşti. Cum în starea de urgență importurile au avut de suferit, vânzările agricultorilor autohtoni au crescut simţitor.

de Redactia Observator

la 30.09.2020, 17:48

Vezi și
  • Fiecare răsad creşte individual într-un cub cu praf de roca vulcanică şi nucă de cocos.
  • Criza sanitară a dus la limitarea importurilor aşa că anul acesta vânzările roşiilor româneşti au crescut simţitor faţă de anii trecuţi.

Şi vremea a ţinut cu legumicultorii - la început de octombrie, plantele sunt pline de rod, iar oamenii spun că vom avea roşii până la sfârșitul lunii decembrie.

Sera cu roşii cherry din localitatea Toboliu, județul Bihor, este una dintre cele mai moderne din vestul ţării. Când intri, mirosul de roşii coapte te învăluie ca în plină vară.

Pentru a fi siguri că roşiile cresc în cele mai bune condiţii, sera are inclusiv staţie meteo ce închide geamurile când e furtună, stropeşte plantele când e prea cald şi porneşte căldura atunci când temperatura scade.

Robert Muntean – agricultor: De exemplu dacă direcţia vântului este din nord, geamurile se vor închide pe partea de nord şi vor rămâne pe partea de sud deschise.

Fiecare răsad creşte individual într-un cub cu praf de roca vulcanică şi nucă de cocos, alimentat permanent cu apă şi minerale.

Criza sanitară a dus la limitarea importurilor aşa că anul acesta vânzările roşiilor româneşti au crescut simţitor faţă de anii trecuţi.

Valentin Muntean – agricultor: Undeva cu 20%, 30% chiar. Consumatorul a preferat produsul românesc în detrimentul produselor din import, în mod special cele din Italia şi Spania. A persistat această dorinţă a consumatorului până prin vară, de când a început iar să prefere produsele din import datorită preţului mai mic.

Sera modernă produce lunar peste 10 tone de roşii, toate pentru piaţa românească. Cele mai multe ajung în hipermarketuri, dar şi la restaurante.

Marius Tamaș- administrator restaurant: Calitatea lor ca şi compoziţie şi gust este mult superioară. Deci preferăm să lăsăm de-o parte pe cele din Spania, Turcia Italia. Chiar dacă sunt mai scumpe. Sunt mai gustoase şi clienţii noştri au simţit diferenţa.

Legumicultorii promit că ne vom putea bucura de aromatele roşii româneşti până la sfârşitul lunii decembri

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Roşiile autohtone, preferatele românilor