Antena Meniu Search
x

Video S-a deschis primul centru de informare în caz de cutremur, în București

Ce nu fac autorităţile, fac voluntarii. Bucureştenii pot afla cum să-şi consolideze casele şi unde se pot refugia în cazul unui seism puternic de la primul centru de informare în caz de cutremur deschis în Capitală. Centrul va funcţiona gratuit, timp de o lună, într-o clădire de pe Bulevardul Magheru din București.

de Redactia Observator

la 27.04.2022, 21:35

Vezi și

Centrul a fost deschis de voluntari şi are ca scop informarea şi educarea locuitorilor din centrul capitalei, cei mai expuşi în cazul unui cutremur puternic. 

Alberto Groşescu, vicepreşedinte ARCEN: Harta cuprinde imobilele expertizate care au risc seismic 1, risc seismic 2, sau care sunt încadrate în categoria de urgenţă cu 1, cu 2, cu 3.

Pericolul nu-i pândeşte însă doar pe locatarii clădirilor încadrate în grupe de risc

Alberto Groşescu, vicepreşedinte ARCEN: Ghidul conţine pe de-o parte harta şi pe de altă parte măsurile, planul de întâlnire cu cei apropiaţi. Măsurile de protecţie în interiorul locuinţei, chiar dacă imobilul în care locuim nu are risc seismic, sunt foarte mari şanse ca obiectele de mobilier să ne rănească.

Pe acelaşi subiect

În era tehnologiei, nu mulţi sunt cei care ştiu ce trebuie să facă prima dată după cutremur. Doar că tehnologia ar putea pica odată cu clădirile.

Alberto Groşescu vicepreşedinte ARCEN: Noi am pus pe hartă câteva spaţii deschise, unde ne putem întâlni cu familia, cu cei apropiaţi imediat după cutremur, pentru că cel mai probabil n-o să funcţioneze liniile telefonice.

Oamenii pot afla şi cum să-şi consolideze imobilele, în lipsa unui plan concret al autorităţilor.

Matei Sumbasacu, inițiator centru: Ne vom întâlni şi vom acorda asistenţă gratuită pentru cei care doresc să-şi consolideze clădirile, cum îţi faci dosarul pentru consolidare, de ce acte ai nevoie, cum vorbeşti cu vecinii.

Peste 370 de clădiri din Bucureşti sunt un adevărat pericol, în caz de cutremur

În proces de consolidare sunt doar câteva.

Matei Sumbasacu, inițiator centru: Dacă nu facem lucruri, dacă nu începem să facem lucruri de azi sau de ieri chiar, ne vom confrunta cu un nivel de pagube mai mari decât în 1977.

Centrul se află la parterul clădirii de pe Bulevardul Magheru numărul 1 şi poate fi vizitat zilnic între orele 13 şi 19. În România s-au înregistrat anul trecut 324 de cutremure de intensitate mică şi medie. Suntem de altfel în topul ţărilor europene cu cel mai mare risc seismic, după Cipru şi Grecia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » S-a deschis primul centru de informare în caz de cutremur, în București