Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Haite de şacali atacă gospodăriile românilor din Dobrogea

Schimbările climatice dau peste cap ecosistemele din România! Şacalii se înmulţesc alarmant în Dobrogea, regiune ameninţată de deşertificare. În Delta Dunării, specia originară din Asia a decimat deja populaţiile de căprioare, fazani şi mistreţi.

de Redactia Observator

la 08.11.2019 , 20:12

Schimbările climatice dau peste cap ecosistemele din România! Şacalii se înmulţesc alarmant în Dobrogea, regiune ameninţată de deşertificare. În Delta Dunării, specia originară din Asia a decimat deja populaţiile de căprioare, fazani şi mistreţi. Şacalii au început să atace şi animalele din gospodării şi se apropie tot mai mult de oameni şi în alte zone ale ţării. 

La sudul graniţei cu Ucraina, pe malul Dunării, în comuna tulceană Ceatalchioi, sute de oameni trăiesc cu spaima şacalilor. În căutarea hranei, animalele atacă în haită chiar şi în gospodării.

Din cauza vânării excesive, din zonă au dispărut lupii, singurii prădători naturali ai acestui mamifer carnivor. Astfel a dispărut şi o verigă din lanţul trofic. Fără vreo ameninţare, şacalii s-au înmulţit alarmant. O singură femela face până la opt pui.

Vezi și

În special iarna, când în păduri mâncarea e mai puţină, nimic nu stă în calea şacalilor care vin în sate.

Animalele de pradă nu doar că se înmulţesc îngrijorător, dar, în căutarea hranei, îşi extind şi teritoriile. Iar vara indiană din ultimii ani le oferă şi mediul ideal. În România, clima pare să se schimbe de la un an la altul din temperat-continentală în tropicală. 

Originar din India, şacalul a ajuns în Europa prin Iran și Turcia. Mii de exemplare au populat zone din Grecia, Bulgaria, Albania, iar apoi şi din România.

În ultimii trei ani, prezenţa lor a fost semnalată şi în Prahova şi în Dâmboviţa, la doar câţiva kilometri de Târgovişte. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La nivel naţional, se preconiza, în 2012, că sunt puţin sub 5.500 de exemplare. Până acum doi ani, au fost vânaţi aproape 15 mii de şacali. Şi totuşi, în 2017, populaţia a fost estimată la aproape 20 de mii de exemplare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Haite de şacali atacă gospodăriile românilor din Dobrogea