Antena Meniu Search
x

Şoferii de camion, greu de găsit în România în ciuda creşterii salariilor

În România, un şofer de camion câştigă acum cât un corporatist. Cu toate acestea, oamenii nu prea se înghesuie să se angajeze, iar firmele se plâng că nu-şi pot onora comenzile. Unul din motive ar fi drumurile proaste.

De Redactia Observator la 25.10.2019, 21:30
Vezi și

În România, un şofer de camion câştigă acum cât un corporatist. Cu toate acestea, oamenii nu prea se înghesuie să se angajeze, iar firmele se plâng că nu-şi pot onora comenzile. Unul din motive ar fi drumurile proaste. Dacă în Europa în nouă ore se pot străbate 800 de kilometri, la noi în ţară cu greu se parcurg 300 de kilometri.

Marius Tudorache e unul dintre puţinii tineri care lucrează ca şofer de tir pentru o companie din ţară. Transportă fructe şi legume din România în Germania sau Olanda. 

Marius Tudorache, şofer profesionist: Este o pasiune. Tatăl meu fiind şofer de tir şi petrecând mult timp cu el am decis să merg către această meserie. Nu ştiu să vă spun o sumă exctă cât se câştiga acum 10 ani, dar, totuşi, undeva la jumătate era salariul faţă de salariul care este acum 

Un şofer de tir câştigă în ţară în jur de două mii de euro. În alte ţări europene salariile încep de la trei mii de euro. Veniturile mari nu înseamnă neapărat şi că la poarta firmelor aşteaptă mulţi doritori. Cel mai mare obstacol sunt chiar drumurile proaste din ţară. 

Carmen Gheorghe, director firmă de transport mărfuri: Ca şi condiţii de lucru în România, cu siguranţă sunt altele faţă de afară: infrastructura ştim cum e. Automat, un şofer în loc să parcurgă 700-800 de kilometri în nouă ore de condus afară, la noi poate să conducă 200-300 de kilometri

Specialiştii estimează că deficitul de şoferi cu atestat este de 40.000. Şi în agricultură e nevoie de angajaţi care să conducă utilaje. În ultimii 10 ani, peste 20% s-au reorientat spre alte meserii chiar dacă salariile sunt bune. 

Nicolae Vasile, fermier: Azi, când discutăm, un mecanizator ajunge lejer la peste 4.500 de lei. Adică, discutăm de un salariu de corporatist, dar nu-i găseşti. Găseşti diferiţi indivizi care se dau profesionişti, dar ei nu ştiu absolut nimic. De ce? Nu avem şcoli care să construiască specialişti, că discutăm de utilaje extraordinar de performante

Marius Bordeiaş lucrează pe un astfel de tractor, cu ajutorul căruia stropeşte plantaţiile cu erbicid. E unul din puţinii muncitori de la această fermă.

Marius Bordeiaş, tractorist: Trebuie o lună-două-trei ca să înveţe, dar nu vor. Pentru că e şi de muncă. Mai e şi de reparat, nu ne urcăm la volan şi suntem spectatori

Şi nu este singurul domeniu în care se caută forţă de muncă. România are nevoie de peste un milion de angajaţi. Statul vrea să aducă în viitor peste 30 de mii de muncitori din ţări ca Nepal, Pakistan sau Vietnam.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Şoferii de camion, greu de găsit în România în ciuda creşterii salariilor