Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Numărul pacienților transportați cu elicopterul aproape ca s-a triplat in ultimele luni | Video

Zeci de pacienţi infectaţi cu COVID-19 sunt transferaţi în fiecare lună între spitalele din România. Locuri libere în spitale nu mai sunt, iar bolnavii, unii dintre ei în stare critică, ajung să fie mutaţi cu elicopterele între oraşe. Pentru mulţi, abia se găseşte un pat la sute de kilometri distanţă de casă.

de Simona Simionescu

la 17.10.2020 , 23:50

  • Zeci de pacienţi infectaţi cu COVID-19 sunt transferaţi în fiecare lună între spitalele din România.

Pe pista Inspectoratului General de Aviaţie de lângă aeroportul Băneasa, zilnic decolează zeci de elicoptere şi aeronave SMURD. Suntem martorii unui transfer care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: "Pacientul a fost transferat in urma cu foarte putin timp de la un spital din Capitala. Aeronava este la randul ei pregatita, urmand sa decoleze in doar cateva minute inspre Simeria"

Pe targă este un bărbat de peste 40 de ani, bolnav de Covid-19. În spitalele din Bucureşti, nu s-a mai găsit un loc pentru el. Iar singura lui şansă este la aproape 500 de kilometri distanţă. De altfel, se întâmplă tot mai des ca pacienţii să fie mutaţi în spitalele suport din ţară.

Vezi și

locotenent Eugen Fricosu, IGAV: "Noi suntem in alerta 24 din 24, pregatiti sa intervenim in orice moment"

Sunt misiuni dificile care implică transferul pacienţilor cu salvarea, apoi cu elicopterul, după care internarea în spital.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: "Numarul unor astfel de zboruri aproape ca s-a triplat in ultimele 3-4 luni de zile pentru pilotii de aici de la IGAV. Doar in luna octombrie ganditi-va ca au fost transferati 26 de pacienti la mai multe spitale din tara"

Presiunea este nu doar pe medici, ci şi pe piloţi.

locotenent Eugen Fricosu, IGAV: "Elicopterul este dezinfectat dupa fiecare misiune, inclusiv pilotii trec printr-o procedura de decontaminare"

În Bucureşti, nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă de aproape trei săptămâni. Iar paturile libere de pe secţii sunt numărate pe degete. Spitalul militar de campanie ROL2 este în aceeaşi situatie, dar soldaţii pregătesc dublarea locurilor. Valentin Gheorghiţă este unul dintre coordonatorii spitalului în care medicii muncesc câte 12 ore în ture de 7 zile.

Valeriu Gheorghiţă, medic: "In momentul de fata numarul de pacienti cu forme medii, severe reprezinta intr-adevar o provocare. In toate serviciile de boli infectioase regasim mai rar cazuri de pacienti cu forme usoare sau asimptomatice si in mod deosebit sunt pacienti cu pneumonie, pacienti care au diverse grade de insuficienta respiratorie"

Capacitatea spitalului ROL 2 este în prezent de 167 de paturi, din care 23 de sunt destinate secţiei de Terapie intensivă.

Simona Simionescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Numărul pacienților transportați cu elicopterul aproape ca s-a triplat in ultimele luni | Video