Bucate alese, de Sâmbăta morţilor. Cum se face piftia moşilor de iarnă
În biserici se fac slujbe pentru cei care nu mai sunt printre noi. De Sâmbăta morţilor sau Moşii de iarnă, cum se mai spune, sunt pregătite fel de fel de bucate care vor fi împărţite celor credincioşi. Gospodinele s-au apucat de treabă.
În biserici se fac slujbe pentru cei care nu mai sunt printre noi. De Sâmbăta morţilor sau Moşii de iarnă, cum se mai spune, sunt pregătite fel de fel de bucate care vor fi împărţite celor credincioşi. Gospodinele s-au apucat de treabă.
În Banat două doamne ne-au primit în bucătărie şi ne-au arătat cum se face piftia.
Cele două gospodine s-au apucat întâi de curăţat legumele: ceapă, morcov, păstârnac şi ţelină. Apoi le-au pus la fiert, împreună cu carnea. Au folosit tot ce a rămas din porcul de la Crăciun. Ciolanul şi şoriciul nu trebuie să lipsească.
Femeile pregătesc piftia sau răcitura, cum i se spune în Moldova, exact cum o făceau mamele şi bunicile lor. Carnea se condimentează cu sare, piper, foi de dafin şi usturoi. Se fierbe la foc mic, iar oala nu se acoperă. Este gata după cinci ore!
Odată fiartă, carnea este tocată. La fel şi legumele. Toate se pun în caserole, iar peste se toarnă supa strecurată. Se mai adaugă puţin usturoi şi se lasă la răcit peste noapte.
Tradiţia spune că de Sâmbăta morţilor sau moşii de iarnă, cum se numea sărbătoarea în trecut, se dau de pomană piftii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰